BIST 9.890
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.450,03
HABER /  POLİTİKA

Bakan Şener bağlantısızlar arasında

AKP'nin farklı yüzü olarak anılan Bakan Şener, Küba'da. Bakan, Küba'yla ilgili neler söyledi?

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye ile Küba'nın ekonomik ve siyasi ilişkilerinde bir engel görmediğini belirterek, ''Bir ülkenin başka bir ülkeye uygulamış olduğu politikaları biz de sürdüreceğiz diyemeyiz'' dedi.

Bağlantısızlar Hareketinin 14. Zirvesi'nde Türkiye'yi ''davetli ülke'' statüsünde temsil eden Şener, Küba'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin, Bağlantısızlar Zirvesi'ne ilk kez davet edildiğini, bunun Türkiye'ye olan ilginin göstergesi olduğunu ifade eden Şener, zirveye katılmanın da bir gereklilik olarak ortaya çıktığını kaydetti. 

BİZİ KENDİLERİNE YAKIN BULUYORLAR

 Şener, Küba Dış Ticaret Bakanı Raul Dela Nuez ile Dış Yatırım ve Ekonomik İş birliği Bakanı Marta Lomas ile görüştüğünü, iki bakanın da Türkiye'yi bildiğini ve yakınlık duyduğunu belirtti. Bakan Şener, Kübalı bakanların çok ısrarlı bir biçimde Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirmek istediklerini, Türkiye'yi izlemiş olduğu politik duruşla kendilerine yakın bulduklarını söylediklerini kaydetti. Kübalı bakanların, ''Türkiye'de üretilen pek çok malın üçüncü ülkeler aracılığı ile Küba'ya gelmesinden üzüntü duyduklarını, Küba'da da Türkiye'nin yararlanabileceği ürünler olduğunu ifade ettiklerini'' kaydeden Şener, Kübalıların, seralarda zararlılarla mücadelede genetik ve biyolojik yöntem geliştirmelerini buna örnek gösterdi.

ABD'NİN AMBARGOSU BİZİ BAĞLAMAZ

Şener, ABD'nin Küba ile ilişki kuran ülkelere yönelik yaptırım uygulamasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, ''Türkiye ile Küba'nın ekonomik, siyasi ilişkilerinde bir engel görmüyorum. Her ülke bağımsızdır. Kendi politikalarını belirler'' dedi. Şener, şöyle devam etti: Ülkeler, herhangi bir ülkeye yönelik özel politikalar uygulayabilir, ancak 'bir ülkenin başka bir ülkeye uygulamış olduğu politikaları biz de sürdüreceğiz' diyemeyiz.

AHMEDİNEJAD HERKESİ ŞAŞIRTTI

Bakan  İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın herkesi şaşırttı. Bir diplomat üslubuyla, uluslararası nezaket kurallarına uygun, kelimelerini özenle seçerek Amerika dahil kimseye çatmadan, ılımlı ve kavrayıcı bir konuşma yaptı. Asya'nın her zaman barıştan yana olduğunu vurguladı. Onu dinleyen herkes, 'buradaki Ahmedinejad, bizim tanıdığımız Ahmedinejad'dan çok farklı' yorumunu yaptı.