BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,76
ALTIN 2.410,88
HABER /  POLİTİKA

Aleviler karşılıksız aşk yaşıyor!

Kuruluşunda geniş bir Alevi ve sol grubun yer aldığı EDP, referandumda "evet" çağrısının nedenlerini İNTERNETHABER'e anlattı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA- 12 Eylül’de yapılacak referandum öncesi Alevi örgütlerinden “Hayır” oyu verileceği açıklamaları gelirken kuruluşunda geniş bir alevi ve sol grubun bulunduğu Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ezberleri bozan bir çıkış yaptı, referanduma "evet" kararı aldı.


Özellikle Alevilerin siyasal kurumlarla karşılıksız bir aşk yaşadığını anlatan EDP Genel Başkanı Ziya Halis bu kararı, “Anlıyorum korkuları var. Ama Cumhuriyet döneminde yaşadıklarını göz ardı ediyorlar. Eleştirdikleri Diyanet yapısı Cumhuriyetin kurumu değil mi? Sivas, Maraş, Çorum, Dersim olayları Cumhuriyet dönemi olayları değil mi? Bunları görmeyeceksiniz bu statükocu resmi ideolojinin anlayışına sahip çıkacaksınız. Anlam veremediğim bu. Aleviler bence kendilerini sorgulamalı” diyerek savundu. 

Halis hükümetin getirdiği Anayasa değişikliğini destekleme kararının nedenlerini İNTERNETHABER’e anlattı.

Türkiye’nin temel sorunlarından birinin yeni bir Anayasa olduğunu anlatan Halis, “Statükoculuktan uzak, darbe uzantıları olmayan sıfır bir anayasa istiyoruz. Hiçbir kimliğin öne çıkarılmadığı, tüm kimliklerin kendini bulduğu bir anayasa istiyoruz” diyerek söze başladı.

EDP’NİN 'EVET’ NEDENLERİ

Hükümetin getirdiği Anayasa değişikliğini yeterli bulmasalar da destekleyeceklerini anlatan Halis destek nedenlerini şöyle sıraladı:
"Biz hukuki olarak anayasal metinleri karşılaştırdık. 26 madde. 24’üyle ilgili genel kabul vardı zaten. Pozitif ayrımcılık, sendikal haklar, askeri yargıyla ilgili değişiklikler önemli. Tartışma konusu olan HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili değişiklikleri incelediğimizde de bu maddelerin 12 Eylül darbe anayasasındaki düzenlemelerden daha olumlu ve kapsayıcı olduğunu gördük. Eleştirilere karşın HSYK ve Anayasa Mahkemesinde hükümetin ağırlığı azalıyor ve daha geniş kurullar oluşturuluyor.”

HAYIR’CILARIN ESAS DERDİ

Halis’e “Peki sizin gördüğünüzü diğer partiler görmüyor mu?” diye sorduk. Hayır’cıların esas derdinin Anayasa olmadığını savunan Halis’in bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle:
"Hayırcıların asıl derdi Anayasa değil hükümet. Biz de karşıyız bu hükümete. Ama onlara karşı olmanın yeri bu Anayasa değişikliği değil. Mevcut anayasadan daha anti demokratik bir anaysa getirilse tamam Hayır demek gerekirdi, ama öyle değil.”

ZAMAN AŞIMI DOLMADI

Halis darbecilerin yargılanmasının önünü açacak geçici 15. maddenin kaldırılmasını da önemli buluyor. “Zaman aşımı var, anlamı yok” eleştirilerini kabul etmeyen Halis, bunun psikolojik bir rahat sağlamasının bile önemli olduğunu söylüyor. Halis’in bu konuda bir başka görüşü daha var. O da 12 Eylül sürecinin 80-84 arasında yaşandığı, bu nedenle 30 yıllık zaman aşımının da henüz dolmadığı yönünde. Parti olarak böyle düşündüklerini anlatan Halis, Anayasa değişikliğinin kabulü durumunda ilk işleri 12 Eylül için suç duyurusunda bulunmak olacak.

ALEVİLERE ÇAĞRI

Halis'in mesajlarında Alevilere özel bir çağrı var. Alevilerin Cumhuriyet dönemi boyunca yaşadığı pek çok sorunu görmediğini savunan Halis'in bu konudaki sözleri çok konuşulacak: 

“Alevilere sesleniyorum. Karşılıksız bir aşk yaşıyor siyasal kurumlarla. Anlıyorum korkuları var. Osmanlı döneminden çektikleri var. Şeriattan korkuları var. Ama Cumhuriyet döneminde yaşadıklarını gözardı ediyorlar. Buna anlam veremiyorum. Bu Diyanet yapısı Cumhuriyet’in kurumu değil im? Sivas, Maraş, Çorum, Dersim olayları Cumhuriyet dönemi olayları değil mi? Bunları görmeyeceksiniz, bu statükocu resmi ideolojinin anlayışına sahip çıkacaksınız. Aleviler bence kendilerini çok çok sorgulamalı."