BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Akil insandan PKK-Suriye itirafı

Akil insanlar heyetinde yer alan isimlerden Yılmaz Ensaroğlu, PKK'nın hak ve özgürlük değil statü ve egemenlik peşinde koştuğunu söyledi.

Abone ol

Yılmaz Ensaroğlu, "il ve ilçelerde süren çatışmaların, Türkiye’deki Kürt sorununu çözmekten çok, Suriye için sürdürüldüğü konusunda genel bir konsensüs olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" itirafında bulundu.

Âkil insanlar heyetinde yer almış, İnsan Hakları Kurulu üyeliği yapmış ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kürt sorunu konusundaki danışmanlığını üstlenmesi beklenen Yılmaz Ensaroğlu’na göre, Suriye’deki gelişmeler nedeniyle Kürt sorunu dönüşüm geçirdi.

Özellikle PKK açısından bir hak ve özgürlük sorunu olma vasfı geriye düştü; egemenlik ve statü sorunu olma vasfı öne çıktı.

Ayşe Karabat'ın sorularını yanıtlayan Ensaroğlu, "Türkiye’deki Kürt sorunu, her zamankinden de çok uluslararası artık. Kimse, sorunun Suriye’deki gelişmelerden bağımsız seyrettiğini söyleyemez. Suriye’de durum netleşmeden Türkiye’deki Kürt sorunu çözülebilir mi?" sorusuna böyle cevap verdi:

SÜRECİN KADERİNİ SURİYE BELİRLEYECEK

"Baştan şunu itiraf edeyim: Dış politika ve uluslararası ilişkiler, iyi izlediğim, bildiğim alanlar değil. Ama Kürtler de dahil olmak üzere, tüm kamuoyunda, şu anda çeşitli il ve ilçelerde süren çatışmaların, Türkiye’deki Kürt sorununu çözmekten çok, Suriye için sürdürüldüğü konusunda genel bir konsensüs olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla Kürt sorunu da ciddi bir dönüşüm geçirdi ve özellikle PKK açısından bir hak ve özgürlük sorunu olma vasfı geriye düştü; bir siyasi sorun, bir egemenlik ve statü sorunu olma vasfı çok daha öne çıktı. Bölgesel dinamikler ışığında ve Suriye’nin son çözüm sürecini nasıl etkilediği hatta kesintiye uğrattığı da düşünülürse, kalıcı çözüm önemli ölçüde Suriye’deki gelişmelerle şekillenecek gibi gözüküyor."

YILMAZ ENSAROĞLU KİMDİR?

Lise yıllarından itibaren çeşitli sosyal hareketlerde yer adlı, öğrenci derneklerinde yöneticilik yaptı. 1992’de İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanı'nin Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.2005–2009 yılları arasında İnsan Hakları Ortak Platformu Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. Halen MAZLUMDER, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) ve İnsan Hakları Araştırmaları Derneği (İHAD)’nin üyesi ve İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi Genel Yayın Yönetmeni görevleri devam etmektedir.

Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı olan SETA’da Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü olarak çalışmaktadır.

Yılmaz Ensaroğlu, 3 nisan 2013 tarihinde Ak Parti Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesine Güneydoğu Anadolu Bölgesinden girmiştir.