BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.438,45
HABER /  GÜNCEL

Abartmadan okuyun lütfen

Okullardaki vahşetin bilançosu ağır. 2 Şubat'tan bu yana en az 27 öğrenci ve bir eğitimci yaralandı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullardaki şiddetle ilgili olarak önce basını suçladı, sonra 'Sorumlu benim' dedi. Bakan E-Yatırım projesinin tanıtımında okullardaki şiddetle ilgili soru üzerine, bu konuda 14 Mart'ta genelge yayımladıklarını, konunun 28 Mart'ta da uluslararası sempozyumda ele alınacağını söyledi. İlk ve ortaöğrenimin 15 milyon öğrenciyi kapsayan büyük bir camia olduğunu vurgulayan Çelik, "Bir yılda, bir ayda bir-iki olay olmasını büyütmemek lazım. Bu medyada büyük görüntülerle yer aldığı zaman, diğerleri için özendirici olduğunu unutmayalım. Eskiden Boğaz Köprüsü'nde naklen atlama seansları izlerdik. Bunlar kaldırıldı, artık kimse köprüden atlamıyor" dedi.

Bakan Çelik öğleden sonra katıldığı törende ise okullarda şiddetten basını sorumlu tutmadığını, ancak büyük gazetelerin bu olaylara geniş yer vermesinin teşvike neden olduğunu savundu. Çelik, "Bunların önlenmesinde okul aile birliği, öğrenci, öğretmen, yönetim, medya ve hepimizin sorumluluğu var. Benim sorumluluğum herkesinkinden fazla ve gereken neyse o yapılıyor" dedi.

Her gün bir olay
Milli Eğitim Bakanı'nın 'abartılmadan' verilmesini istediği okul şiddeti haberleri ise tırmanışta. 2 Şubat'tan bu yana 50 günde en az 27 öğrenci ve bir eğitimci yaralandı.
2 Şubat: İzmir Buca'da lise öğrencisi 18 yaşındaki İ.B. bıçaklı sadırıda yaralandı.
4 Şubat: İzmir Bornova'da biri kız üç öğrenci, Mustafa Kemal Lisesi'ni bastı. Müdür yardımcısı ile üç öğrenciyi bıçakladı.
13 Şubat: Bursa'da 17 yaşındaki A.K. tartıştığı M.D.'yi bıçakla göğsünden yaralandı.
20 Şubat: Mersin'de internet kafede çıkan kavga sonucu 14 ve 15 yaşlarında iki öğrenci karınlarından bıçaklandı.
20 Şubat: Üsküdar'da Siteler İlköğretim Okulu'nda okul bahçesinde çıkan kavgayı izleyen 11 yaşındaki öğrenci, bıçakla yaralandı.
22 Şubat: Bursa Orhaneli'de 16 yaşındaki liseli de pansiyonda tartıştığı sınıf arkadaşını ustura ile göğsünden yaraladı.
22 Şubat: Manisa Osmancalı Çok Programı Lisesi'nde öğrenim gören bir öğrenci kavga ettiği arkadaşını 10 yerinden bıçakladı.
23 Şubat: Adana'da lise öğrencisi A.K. bir grubun bıçaklı saldırısına uğradı.
25 Şubat: Trabzon'da liseli M.K. okul önünde silahlı saldırıda yaralandı.
9 Mart: Konya'da bir ilköğretim okulunun bahçesinde iki öğrenci bıçakla yaralandı.
13 Mart: Diyarbakır Melikahmet Lisesi'nde arkadaşlarının uzaklaştırılmasına kızan grup okulu bastı, sekiz öğrenci yaralandı.
22 Mart: Adana'da Meslek Lisesi öğrencileri Y.K. okul arkadaşı E.U.'yu bıçakladı.
22 Mart: İstanbul Levent'te 14 yaşındaki C.B., 17 yaşındaki sınıf arkadaşı F.C.'yi çantasındaki bıçakla, kalbinden bıçakladı.

Bakan açıklama yaparken....
DÜN: Yozgat'ın Yağcılar Köyü'ndeki ilköğretim okulu öğrencileri, 11 yaşlarındaki Y.T. ve M.P., maçta gol yeme meselesi yüzünden kavga etti. Kaleci Y.T., cebinden çıkardığı bıçakla arkadaşını koltuk altından bıçakladı.
DÜN: Yeni Samsun Lisesi'nde, 17 yaşındaki Y.E.B. sınıf arkadaşı E.P.'yi bıçakladı. Y.E.B, olayın isteyerek olmadığını söyledi.
DÜN: Kocaeli'nin Darıca beldesinde 14 yaşındaki ilköğretim öğrencisi G.G., sınıfta şakalaştığı arkadaşı 16 yaşındaki İ.S.'yi çakıyla yaraladı. G.G. gözaltına alındı.

Silahlar uzaydan gelmiyor ki....
Avcılar Anadolu Teknik Lisesi'nin önünde 'öğrenci ihtiyacı'ymış gibi çakmaklar, çakılar satılıyor.
Avcılar Anadolu Teknik Lisesi, ilçenin girişinde E-5 üzerinde bir okul. Çevresinde çok sayıda işportacı dikkat çekiyor. Daha dikkat çekici olan tezgâhtaki çakmaklar, CD'ler ve her boy çakılar.
Bir yönetici anlatıyor: "Hemen hemen her gün birkaç öğrenci gelip 'Gasp edildim' diyor. Çıkışta sıkıştırıp harçlıklarını, telefonlarını alıyorlar. Polise haber veriyoruz, geliyorlar. Tüm yetkililere yazı gönderdik. İşportacıların ve kalabalığa neden olan otobüs duraklarının uzaklaştırılmasını istedik. Okulda mütemadiyen arama yapıyoruz. Çakı, porno CD ve sigara yakalıyoruz. Sorduğumuzda 'Çevredeki satıcılardan aldık' diyorlar."
Radikal'e konuşan zabıta da yetersiz kalmaktan şikâyetçi oldu: "Söz konusu alana üç günde bir operasyon yapıyoruz. Ama Kabahatler Kanunu'na göre, bunun sadece 50 YTL para cezası var. Adam ertesi gün başka bir köşede. Sigara ve kesici aletleri satan kişiler bellidir. Yakında o bölgede geniş bir operasyon yapacağız."

'Hocam oğlanın bıçağını verir misiniz'
Samandıra Hüseyin Temizel İlköğretim Okulu öğretmeni Çınar Cengiz:
"Çocukların çantasından bıçaklar çıkıyor. Babamın, abimin, yanlışlıkla çantamda unutmuşum gibi cevaplar veriyor. Çocuğun birinin annesini görüşmeye, konuşmaya çağırdık. Annesi geldi 'Hocam oğlumun bıcağını almışsınız, geri verir misiniz' diyor. Çocuğun birisi diğerini tehdit ediyor, '1 milyon vereceksin, vermezsen döverim' diyor. Okulların her birinde 30-40 tane Polat Alemdar var. İlköğretim öğrencileri Polat Alemdar yüzükleri takıyor. Başka bir okuldan bir veli geldi. Ağrı'nın köyünden Samandıra'ya gelmiş. Çocuğu tinerci olmuş. Öğretmen veliye söylüyor. Adamın çocuğundan haberi yok. 'Arada bir TEM girişine selpak satmaya yolluyordum ama' diyor. Üç bin öğrencili okulda bir rehber öğretmen var, yetişemiyor. Çocuk için Rehberlik Araştırma Merkezi'nden randevu alıyorsunuz, ailesi götürmüyor. Sekizinci sınıfı bitiren çocuklar, mezun olduktan sonra okumuyor, iş bulamıyor. Bu sefer okulunun önünde serserilik yapıyor."

'Yastığımın altında bıçakla yatarım'
Habibler Lisesi'nde bir ay önce bıçaklı kavgada bir veli yaralandı, 10 öğrenci okuldan atıldı. Atılanlar şimdi içine giremedikleri lisenin bahçesinin müdavimi...

Bıçaklama olaylarıyla gündeme gelen okullardan biri de Habibler Lisesi. Yaklaşık bir ay önce iki öğrenci grubu arasında kavga çıktı. Polisin ayırdığı gruptan bir öğrenci, bir veliyi bacağından bıçakladı. 10 öğrenci okuldan atıldı.
Gecekondu bölgesinin içinde, bozuk yollarla ulaşılan lise mahalleden alçak bir duvarla ayrılıyor. Bahçenin yanındaki geniş boş alanda boş bira kutuları dikkat çekiyor. Dersi boş olan öğrenciler, küçük duvarında oturuyor. 11. sınıf öğrencisi Y.H, okuldaki öğrencilerin kendi aralarında çok sorun yaşamadığını, ancak dışardan gelen bazı kişilerin korku yarattığını söylüyor.

Okula herkes giriyor
Anlatırken, bir yandan da tedirgin şekilde bu kişilerin orada olup olmadığına bakıyor. "Beş altı kişi geliyorlar. Okula zaten isteyen herkes giriyor. Hepsi bıçaklı. Bali kokluyorlar. Önümüzü kesiyor, para istiyorlar. Tek başına yakaladıklarında dövüyorlar" diyor. Okul bahçesinde beden eğitimi dersi olanlar top oynuyor. İçlerinden O.P., "Burada tek faaliyetimiz top oynamak. Ne gidebileceğimiz bir sinema var ne kafe. Gerçi bunlar olsa da biz de para yok. Hep sokaklarda aylak gezdiği için çocuklar serseri oluyor" diyor. Bu sırada bahçeye, ellerinde sigarayla üç genç giriyor. Basket oynayanların topunu alıp küfürler savuruyorlar. Öğrenciler "İşte geldiler" diyor, "Polisi arayınca kaçıyorlar. Bir saat sonra yine geliyorlar."

Teneffüs zili çalınca okulun Polat'ını çağırıyorlar. Ağır adımlarla, ceketinin önünü Polat Alemdar gibi kapatarak geliyor. Herkes ona 'Can Polat' diye hitap ediyor. Kurtlar Vadisi'ni neden sevdiğini şöyle anlatıyor: "Adam, süper arabaya biniyor. Giyimi, silahları çok güzel. Hem zeki, gazete ilanlarındaki şifreleri çözüyor." Bir arkadaşı lafa karışıyor: "Polat gibi konuşur, Baron gibi kalem kırar. Ama hiç olay çıkarmaz."

Daha önce olaylar çıkaran bir genç geliyor. İlköğretim okulunda bir kavga çıkardığı için öğretmenlerin, "Sen okula gelme. Biz sana diploma vereceğiz" dediğini öne sürüyor. Oto elektrikçisinde çalışıyor, İşten kaçıp okula gelmiş. Kurtlar Vadisi hayranı A.S., beden eğitimi dersindekilere karışıyor. Toplarına vurduktan sonra, "Bende bıçak var. Her gece uyumadan önce yastığın altına koyuyorum. Film hesabı. Hem unutmamak için. Burada çok kişinin belinde bıçak var. Bıçağı olan diğerlerini döver. Bu kadar basit yani" diyor. Kirli pantolonuna tükenmez kalemle çizilmiş bir kalp içinde iki harf var. A.S, "Okuyup, yazabiliyor musunuz?" sorusuna, "Biraz" yanıtını veriyor.

Bıçaklamanın faydaları!
Bahçede başka okuldan öğrenciler görününce ortalık hareketleniyor. Biri durumu, "Okulun kızlarına sarkamazlar. Bu namus demek" diye açıklıyor. Bir ay önce okulda babası bıçaklanan S.K., ileride duruyor. Elinde tespih, kaşının üzerinde yara bantı var. Gece bir kavgaya karıştığını övünerek anlatıyor. Bir ay önce 10 öğrenci ile o da okuldan atılmış. Ama hemen her gün okula gelip burada oturuyor. Başta inkâr etse de atıldığı için üzgün. S.K, "Ama okula gittik mi ne oluyor, başımız beladan kurtulmuyor" diyor. O sırada babasını bıçaklayan Ş.M. geliyor. Gülümseyip selam veriyor. O da her gün burada...
Son sınıf öğrencisi M.Y.'ye göre bıçaklamanın faydası da var: "Olaydan önce yıllarca dersler boş geçti, üniversiteyi kazanamadık. Şimdi boş geçmiyor. Demek ki birinin bıçaklanması gerekiyormuş."

İlköğretimde tecavüz
Tecavüzle suçlanan yedi öğrenci 9 saat sorgulandıktan sonra eve gönderildi.
Milas, ilkokulda tecavüz iddiasıyla şokta. Skandal, 17 Mart Cuma günü Milas merkezindeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun erkekler tuvaletinde patlak verdi. İddiaya göre öğle tatilinde bir grup öğrenci, öğretmenlerine giderek 13 yaşındaki N.Ç. ve T.D.'yi okulun tuvaletinde pantolonları indirilmiş halde gördüklerini ve başka bir grup çocuğun ikiliye tecavüz etmeye çalıştığını söyledi. Bunun üzerine tuvalete baskın yapan iki öğretmenin de tecavüz grişimine kanıt olduğu iddia edildi.
İki öğrenci olayı anlatması üzerine 20 Mart Pazartesi günü okula gelen veliler, okul idaresinden yasal işlem yapılmasını istedi.

'Sınav stresi olabilir!'
Okul idaresinin hiçbir yasal işlem yapmadığını, önlem de almadığını söyleyen T.D.'nin babası B.D., önceki sabah Milas Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Okul idaresini eleştiren B.D. "Yöneticiler 'Olur böyle şeyler, fazla büyütmeyin, çocuklar şakalaşıyormuş. Gençlik sorunları zaten çok fazla, sınavlara hazırlanıyorlar, bunalımda olabilirler. Sorunu aramızda çözeriz' diye olayı kimseye anlatmamamızı istedi. Ancak oğlumun davranışları değişti. İçine kapanık oldu. Kimler suçluysa cezalarını çeksinler istiyorum" dedi.

'Bir yıldır sürüyor'
Şikâyetçi T.D. ve N.Ç. ile yedi öğrenci, önceki sabah okuldan adliyeye götürüldü. Zanlılar dokuz saat ifade verdikten sonra evlerine yollanırken öğretmenler Havva Uzuncan, Hasan Karataş, Mehmet Hanifi Yılmaz ve müdür Mustafa Yılmaz'ın da ifadesine başvuruldu. N.Ç. ile T.D.'nin sınıf arkadaşları da okul tuvaletinde bu tür olayların eğitim yılı başından beri sürdüğünü, geçtiğimiz yıl da benzeri olaylar yaşandığını, tehditler nedeniyle birçok öğrencinin erkekler tuvaletine girmekten korktuğunu söyledi. Aynı sınıftaki F.K. olayları anlatırken, "Sınıfımızdan bazı öğrenciler ile bir üst sınıftaki öğrenciler, T.D. ve N.Ç.'nin kolundan tutarak tuvalete götürüyordu. Bazı arkadaşlarımız öğretmenlere şikâyet ettiklerinde ise hakarete uğradılar" diye konuştu. Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Arslan Ersoy 'son derece vahim' dedi. Ersoy, konuyla ilgili adli ve idari soruşturma açıldığını söyledi.

Radikal