BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.439,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

30 dolara casus kamera

Gelişen teknoloji ile özel hayatlar ve karşı taraf artık çok rahat izlenebiliyor ve dinlenebiliyor.

Abone ol

Gelişen teknoloji ile üretilen ucuz ve sıradan cihazlar, ''teknolojinin illegal casusları'' olarak, istihbarat örgütlerinin ''teknik takibi''ne rakip oluyor. Yasal altyapısı olmadan satışı yapılan cihazlar büyük ilgi görürken, birçok kişinin özel hayatını tehdit ettiği öne sürülüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, gizli kameralardan, ses kayıt sistemlerine, dinleme aletlerinden, casus telefon olarak adlandırılan pek çok cihaz, hiçbir yasal engele takılmadan satılıyor. Güvenlik amacıyla satılan ürünlerin sahip olduğu özellikler, bir çok istihbarat servisinin kullandığı ''teknik takip'' yöntemlerine benzese de ucuz ve sıradan olmasıyla dikkat çekiyor.

AG34 Elektronik Güvenlik Şirketinin sahibi Ömer Gökçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satışını yaptıkları bu tür cihazları, gelen talepler doğrultusunda yurtdışından getirdiklerini söyledi. Gökçen, özellikle ''gizli'' kameraların oldukça ilgi gördüğünü kaydederek, bu konuda en çok talebin, evlerindeki çocuk bakıcısını izlemek için ailelerden ve haber programları yapan televizyon kanallarından geldiğini kaydetti. Evlerinde çocuklarını bakıcıya emanet eden birçok ailenin, kurdukları gizli kameralarla, çocuklarının bakımını yakından izlediklerini dile getiren Gökçen, bu sistem sayesinde çocuklarına kötü muamele yapıldığını tespit eden birçok aile bulunduğunu belirtti.

''HER ORTAM İÇİN ÖZEL BİR SİSTEM''

Sattıkları ürünlerin her ortam için özel sistemler taşıdığını kaydeden Ömer Gökçen, kravata gizlenmiş kameradan, düğme şeklindeki kameraya, telsiz görüntü aktaran gözlük kameradan, hesap makinesi görünümündeki kameralara kadar birçok ürün olduğunu dile getirerek, bu ürünlerin meraklıları tarafından büyük ilgi gördüğünü vurguladı. Yasadışı kullanımlar için kendilerine başvuranları geri çevirdiklerini ifade eden Gökçen, ''Bizim sattığımız ürünler, zücaciyede satılan bıçak gibidir. Bu bıçakla ekmek de kesebilir, adam da öldürebilirsiniz'' diyerek, kişilerin bu cihazları ne yönde kullanacağını bilmenin, mümkün olmadığını aktardı. Gökçen, dinlendiğinden kuşkulananların da kendilerinden yardım istediğini söyledi.

''GİZLİ KAMERALAR'' KADINLARIN KORKULU RÜYASI

Gökçen, son dönemde internet üzerinden yayınlanan birçok gizli kamera görüntüsünün, kadın tuvaletleri ile mağazaların giyim bölümlerindeki kabinlerden çekildiğini anımsatarak, ortaya çıkan dedikodulardan dolayı kadınların son derece rahatsız olduğunun altını çizdi. Özellikle, soyunma kabinlerinden çekilmiş gizli kamera görüntülerinin internet sitelerinde dolaştığını dile getiren Gökçen, Tahtakele'de 30-40 dolara satılan telsiz kameraların bu çekimleri yapabildiğini kaydetti.

Bu derece ucuza satılan sistemlerin, bazı art niyetli kişilerce kullanılabildiğini ifade eden Gökçen, bunun önüne geçmek için de ''böcek'' tabir edilen dedektör cihazlar sattıklarını söyledi. Kablosuz ses ve görüntü sinyali aktaran bu tür gizli cihazlar ve yerine tespit etmek için satılan dedektörün 280 dolardan başlayan fiyatlarla satıldığını dile getiren Gökçen, emniyet birimlerinin kullandığı profesyonel özellikteki bir cihazın ise 1000 dolardan satıldığını aktardı.

''CASUS TELEFON''

Çeşitli güvenlik ürünleri satan şirketlerin internet sitelerinde tanıtımını yaptığı ''casus telefonlar'' en çok ilgi gören ürünler arasında yer alıyor. Masa üstü telefonun içine yerleştirilen bir parçanın teknik özellikleri nedeniyle ''casus'' telefon olarak adlandırılan sistemin dahili hat, şehir içi, şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonu ile dinleme imkanına sahip olduğu belirtilerek, dünyanın herhangi bir yerinden, cihazın bulunduğu ortamdaki seslerin mesafe ve süre sınırı olmaksızın dinlenebileceği anlatılıyor.

Özel mikrofonu sayesinde telefonun bulunduğu yaklaşık 50 metrekarelik bir alan içindeki tüm sesleri hassas bir şekilde algılayan telefonun çalışma şekli özetle şöyle: ''Normal telefon hattına veya dahili telefon hattına bağlanan 'casus telefonu' arayan kişi, karşı tarafın telefona cevap vermesini bekler. Telefon açıldıktan ve görüşme bittikten sonra dinleme yapacak kişi, kendi telefonunu kapatmayarak, (karşı taraf telefonu kapattıktan sonra) cihazın şifresini tuşlar. Doğru şifre tuşlandıktan sonra bir ''bip'' sesi duyan kişi, ortamdaki sesleri anında dinlemeye başlar. Ancak dinleme gerçekleşirken karşı taraf ahizeyi kaldırırsa, dinleme işlemi otomatik olarak kesilir.'' Telefonun, satış ilanlarında, ''Evinizdeki bakıcınızın, çocuğunuzun, yaşlı büyüklerinizin veya hastanızın uzaktan takip edilmesinin yanı sıra güvenlik amacıyla da mekanın sesli olarak takip edilmesini sağlayan bir cihaz'' olarak adlandırılması dikkati çekiyor. Bu arada ürünü satan bazı firma yetkilileri, ''casus telefon''un kimi zaman beklentileri karşılamadığını hatta çeşitli sorunlarla karşılaşıldığını ileri sürdü.

''CİHAZLARIN SATIŞI YASALARA AYKIRI''

AA muhabirine bilgi veren bir emniyet yetkilisi, bu tür cihazların satışı ve kullanımının suç olduğunu belirterek, özellikle Çin'den ithal edilen telsiz ses ve görüntü aktarıcı cihazların, yasalara uygun olmadığını kaydetti. Bazı firmaların, ''casus kameraları'' ithal etmek için aldıkları izinleri ''telsiz web kamera'' adıyla aldıklarını ifaden eden emniyet yetkilisi, satış işlemlerinin ise ''casus kamera'' adıyla yapıldığını aktardı.

Yetkili, şunları söyledi: ''Bu cihazların ithali, emniyet ve askeri birimler için hükümet tarafından verilen özel izinlerle sağlanır. Siz, kendi evinizde veya binanızda güvenlik amacıyla bu cihazı kullanabilirsiniz, ancak bu konuda Telekomünikasyon Kurumundan gerekli izinleri almak zorundasınız. Ancak bu ürünleri bir başkasına ait mekana yerleştirir ve oradan görüntü ve ses yayını yaparsanız, bu anayasal suçtur. Çünkü kişilerin mahremiyetini ve özel hayatlarını tehdit eden bir durumdur. Böylesi bir tehdit unsuru taşıyan bu cihazlar, maalesef İstanbul'da Tahtakale ve Ankara'da Konya Sokak'taki elektronikçiler tarafından leblebi gibi satılmaktadır. Özellikle son zamanlarda düzenlenen birçok operasyonda ele geçirilen görüntü ve ses kayıtlarının bu cihazlar aracılığıyla elde edilmesi, olayın ciddiyetini ortaya koymaktadır.''