BIST 8.795
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.237,45
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

10 milyon emekliye 900 lira ekstra para!

Milyonlarca emeklinin yıllardır hayalini kurduğu '13. maaş' hayali sürüyor. Bankalarla anlaşma sağlanıyor peki promosyonda son durum ne? Akşam'dan Okan Güray Bülbül yazdı.

Abone ol

Milyonlarca emeklinin yıllardır hayalini kurduğu '13. maaş' hayali sürüyor. Kamu bankalarıyla Çalışma Bakanlığı arasında promosyon görüşmeleri devam ederken, yapılan pazarlıklar emekli derneklerinden gelen talepler doğrultusunda sonuçlanırsa, emekliler yıl başına ortalama 900 liralık bir para alacak.

Emeklilerin uzun zamandır beklediği ve 13. maaş olarak gördükleri promosyon konusunda umutlar tükenmiş değil. Dönemin Başbakanı şu anki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili yayımladığı genelge sonrası emekliler maaşlarını ödeyen bankalardan emekli maaşlarının bu bankalara yatması karşılığı promosyon ödenmesini istemiş ve çalışmalar başlamıştı.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Ancak kamu bankaları ile Çalışma Bakanlığı arasında yürütülen görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmamış ve emeklilerin beklentilerini karşılamaktan uzak rakamlar ödenmesi söz konusu olmuştu. Böyle olunca emeklilerin umutları tükenmiş ve konunun rafa kalktığı düşünülmüştü. Ancak konu rafa kalkmış değil ve kamu bankaları ile görüşmeler sürüyor. Emeklilere promosyon konusunda mutlu son yaklaşmış olabilir. Emeklilerin talep ettiği promosyon kamu bankalarının memurların maaş ödemeleri için verdikleri hakkın tıpatıp aynısı. Devlet memurlarına maaşının 3’te 2’si oranında promosyon maaşların ödendiği banka tarafından anlaşılan süreye orantılı olarak ödeniyor. Yani memurlar bankalardan maaşlarının ödenmesi karşılığında promosyon alabiliyorlar. Emekliler de emekli aylıklarını aldıkları bankalardan aynı oranda promosyon ödenmesini istiyorlar. Yani emeklilerin talep ettikleri promosyon hakkı çalışanlara ödenen promosyondan farklı değil. Bu nedenle bankaların bu konuda daha cesur adım atmaları ve çalışanlara maaş ödemeleri karşılığında verilen promosyonun emeklilerden esirgememeleri gerekir.

ÖZEL BANKALAR TOPA GİRDİ

Özel bankalar maaşlarını kamu bankalarından kendilerine getiren emeklilere çok büyük miktarlarda olmamakla birlikte kampanyalar dahilinde bazı ödemeler yapıyorlar. Dolayısıyla kamu bankalarının emekliye ödeyebilecekleri promosyon rakamında bu tehdidi de dikkate almaları gerekecek. Özel bankaların bu konudaki kampanyaları çeyrek altın veya bazı bankacılık işlemlerinde masraf muafiyetini kapsıyor.

KAMU: ÇOK AZ KULLANIYORLAR

Kamu bankalarının promosyonun düşük kalması konusundaki gerekçeleri emeklilerin maaşlarını uzunca bir süre bankada tutmamaları ve bunun yanında diğer bankacılık işlemlerini de çok sık gerçekleştirmemeleri. Fakat emeklilerin pek çoğu otomatik fatura ödemesi gibi bankacılık işlemlerini kullanıyor. Bunun dışında işlemleri kullanmamalarının önemli bir nedeni ay sonunu getirmekte zorlanmaları. Bu yüzden kamu bankalarının diğer bankacılık işlemlerinden ziyade emekli maaşlarının miktarı oranında bir promosyon vermesi yerinde olacaktır. Emeklilere ödenen emekli aylıkları hiç de azımsanacak bir rakam değil.

HER YIL 120 MiLYAR TL

Her ay en az 10 milyar TL emeklilere ödeniyor. PTT şubeleri ve bankalar tarafından paylaşılan bu rakam yıllık 120 milyar TL civarında. Bu paranın bankalar tarafından kullanılması ve emeklilere ödenmesi karşılığında mutlaka bir promosyon söz konusu olacaktır. Memurlara ödenen promosyonlarının maaşlarının 3’te 2’si civarında olduğunu düşünürsek emeklilere de ortalama 900 TL civarında bir promosyon ödnemesi söz konusu olabilir. Bunun her yıl ödenmesi ise bankaların itiraz ettiği bir nokta. Çalışanlara ödenen promosyon maaş ödemesini yapacağı süreye binaen oluyor. Dolayısıyla emeklilerin her yıl promosyon alması biraz düşük bir ihtimal olabilir.

Hukuken bir engel yok Emekli dernekleri talepleri doğrultusunda Çalışma Bakanlığı ve hükümeti sıkıştırıyor. Kamu bankaları ile yapılan görüşmelerde önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler olursa emeklinin promosyon hayali gerçek olabilir. Hukuken promosyonun önünde herhangi bir engel yok. Çalışma Bakanlığı ve kamu bankaları arasında bu yönde imzalanacak bir protokolle emekliler promosyona kavuşabilir.

MASRAFLARI UNUTMAYIN

İdare Mahkemesi’nin vereceği karar bireysel olarak emeklilerin sorunlarını çözecektir. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin tek tek dava açmaları gerekir. Kararların gelmesinin ardından SGK bir toplu işleme gerek görebilir. İdare Mahkemeleri'nin geçmiş kararları memurları umutlandırır nitelikte. Ancak unutmamak gerekir ki, davanın kaybedilmesi halinde dava masraflarına katlanılması söz konusu olacaktır.