BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan ekonomisi için karar günü

Euro bölgesi maliye bakanları önümüzdeki saatlerde bir araya gelerek Yunanistan ekonomisinin ayakta tutulabilmesi için gereken mali desteğin 33 milyar euroluk diliminin aktarılıp aktarılmamasını kararlaştıracak.

Abone ol

Euro bölgesi maliye bakanları önümüzdeki saatlerde bir araya gelerek Yunanistan ekonomisinin ayakta tutulabilmesi için gereken mali desteğin 33 milyar euroluk gelecek diliminin aktarılıp aktarılmamasını kararlaştıracak.

Bakanların gündeminde, Yunanistan'ın tasarruf programına iki yıl daha verilmesi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu ek fonların nasıl karşılanacağı sorunuyla, borçlarının sürdürülebilir hale getirilmesi konuları bulunuyor.

Toplantıya katılacak olan Uluslararası Para Fonu, Yunanistan'ın borç yükünün hafifletilmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Ancak bunun Alman seçmenlerine kabul ettirilemeyeceğini savunan Almanya ve Avrupa Merkez Bankası Yunanistan'ın borçlarının silinmesine karşı çıkıyor.

Bununla birlikte Yunanistan, Hollanda'da yeni bir merkez sol hükümetin işbaşına geçmesiyle, kendisine yeni bir müttefik kazandı.

Hollanda'nın yeni maliye bakanı, dün parlamentoda yaptığı konuşmada Avrupa'nın Yunanistan'a daha fazla yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Ek iki yıl tartışması

Avrupa Birliği, aşırı harcamaları kontrol altına alabilmesi için Atina'ya iki yıl ek süre tanınmasını kabul etti.

Bununla birlikte Yunanistan'a daha fazla zaman tanınması, hükümetin de daha uzun süre boyunca borçlanmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Mevcut kurtarma programı çerçevesinde Atina'nın 2020'ye dek, toplam borçlarını gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 120'sine düşürmesi gerekiyor.

Euro bölgesindeki bazı ülkeler, bu mühleti iki yıl daha uzatmak istiyor ancak Uluslararası Para Fonu buna karşı çıkıyor. IMF Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilir olduğunu düşünebilmek için 2020 mühletine bağlı kalınması gerektiğine inanıyor.

IMF'nin borçlarını ödeyemeyecek durumda gördüğü bir ülkeye kredi vermesi mümkün değil. Ancak Yunanistan'ın da borç yükünü nasıl hafifletebileceği belirsiz.

Kamu harcamalarındaki kesintiler Yunan ekonomisinin yaşadığı zorlukları daha da artırıyor. Geçen hafta, ülke ekonomisinin 2012'nin üçüncü çeyreğinde, yüzde 7,2 oranında küçüldüğü açıklanmıştı.

Hükümette değişiklik beklentisi

Yunanistan kendisinden istenen herşeyi yerine getirdiğini savunuyor. Maliye Bakanı Yannis Stournaras dün, "Bizim açımızdan bekleyen hiçbir konu kalmadı. Yunanistan tamamiyle hazır durumda." dedi.

Siyasi sahnedeyse, aşırı sağcı Altın Şafak partisinin yükselişi ve eskiden karşı saflarda yer alan sağ ve sol partilerin oluşturduğu tasarruf yanlısı koalisyon hükümetinin dağılması olasılığı kaygı yaratıyor.

Euro bölgesi Maliye Bakanları toplantısından sonra Yunanistan hükümetinde değişikliğe gidileceği söylentileri dolaşıyor. Merkez sağdaki Başbakan Antonis Samaras, koalisyondaki iki sol partinin liderleri Evangelos Venizelos ve Fotis Kuvelis ile görüşmeler yapıyor.

Maliye bakanının değişmesi beklenmiyorsa da, hükümetin parlamentoda daha fazla destek toplayabilmesi için diğer bakanlıklarda değişiklik yapılacağı söyleniyor.

Son yoklamalar Yunan halkının üçte ikisinin hükümetin icraatını onaylamadığını ortaya koydu.