BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,92
ALTIN 2.438,47
HABER /  GÜNCEL

YSK İstanbul seçimlerini iptal etti! Seçimler yenileniyor

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSK'nın kararını AK Parti Temsilcisi Recep Özel, twitter'dan duyurdu.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSK'nın kararına göre İstanbul seçimleri 23 Haziran 2019 Pazar günü tekrarlanacak. Bu arada YSK, AK Parti ve MHP'nin Maltepe ve Büyükçekmece için yaptığı itirazları reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine karar verdi. YSK Başkanı Sadi Güven, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada kararın yazılı olarak duyurulduğunu söyleyerek, kısa bir açıklama yapacağını kararla birlikte yargı sürecinin sona erdiğini ifade etti. Güven, kurulun 11 yüksek mahkeme üyesiyle ve tam sayısıyla toplandığını ve kararını verdiğini söyledi.

YSK'dan yazılı "Kısa Karar" açıklaması

Karar sonrası YSK'dan açıklama yapılarak gerekçeli karar yerine "Kısa Karar" açıklandı. İşte YSK'nın İstanbul seçimlerine ilişkin verdiği o karar;

- Bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine;

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mazbatasının iptaline,

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenilenme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına,

- Kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir. 

Kararı AK Partili Özel duyurdu

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, YSK'nın seçimlerin yenilenmesine ilişkin aldığı karara ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.


İddialara göre YSK'nın İstanbul seçimleriyle ilgili kararı 7'ye 4 karşı oyla alındı.

AK Partili Güler: Kanuna aykırı görevlendirme yapılmış

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, YSK kararıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

"Sandıklarda başlayan, ilçe ve il seçim kurulunda devam eden mevcutlu sayımlar, yine sandıklardaki sandık başkanlarının seçim kanunundaki açık hükme rağmen, kamu sıfatı taşımayan kişilerden görevlendirme yapıldığı için, birçok konuda yolsuzluklar, usulsüzlükler meydana geldi. Sandıkta yaşanan hadiseler ortaya konarak bunları YSK'ya taşımıştık. Tahmin ediyorum bu itirazların tamamı tek tek ele alındı bugün.

Geçen hafta YSK ara kararıyla beraber evrak gönderilmesini istemişti. Maalesef, ilçe seçim kurulunda sandık başkanlarının atanmasıyla ilgili kanuna aykırı görevlendirme yapılmış. Sandıklarda oy sayımı esnasında, sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesi sonucunda kanuna aykırı işlemleri görüyoruz."

CHP temsilcisi: YSK'nın kararı siyasi

CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu yaptığı yazılı açıklamada, tüm delilleri incelediğini ancak "kumpas, şüphe, şaibe ve organize bir yolsuzluk görmediğini" söyleyerek, YSK'nın kararının "hukuki değil siyasi" olduğunu savundu. Yakupoğlu'nun açıklaması şu şekilde:

"YSK kurulduğu 1950 yılından bu yana böyle bir itiraz sürecine ve böylesine siyasi bir karara imza atmadı. Yasaların ve yerleşik uygulamaların dışına bugünkü gibi çıkarsanız, nerede ve zaman duracağınızı bilemezsiniz. Artık her konuda YSK'nın, ne zaman ve nerede duracağını kestirmek imkansız hale geldi.

"Fatura günahsız seçmene kesildi"

İlçe seçim kurulu tarafından yapılan hatanın faturası, günahsız seçmene kesildi ve kesilecek. Oysa aynı YSK, sandık kurullarının hatasını 16 Nisan’da seçmene fatura etmemişti. Yani ‘Dün dündür, bugün bugündür’ dedi.

"İtiraz göremedim"

Ben tüm delilleri inceledim. Ama kumpas, şüphe, şaibe ve organize bir yolsuzluk görmedim. Kanunsuzluk olduğu kabul edilen sandık kurullarında seçmen iradesini sakatlayan, seçim sonucunu etkileyecek tek bir AK Parti şikayet ve itirazı da görmedim. YSK bu durumda bugüne kadar gerek olağanüstü gerek tam kanunsuzluk itirazlarını reddetmişti. 

"Ayaklarına dolanacak karar"

CHP, 31 Mart öncesi ve sonrasında hiçbir açık kapı bırakmadı. AK Parti'ye geçecek bir delik dahi bırakmadı. Bula bula ileride çok ama çok ayaklarına dolaşacak olan bu siyasi kararı buldular. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın en güzel göstergesidir. Bugün İstanbul'da hukuki değil tamamen siyasi bir kararla seçimin yenilenmesine karar verildi."

YSK