BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL

Yılmaz o seçimi anlattı!

Kıvrıkoğlu "görev süremi uzatmak istediler, ben istemedim" dedi. Mesut Yılmaz tam tersini söylüyor. Polemik uzayacak gibi görünüyor...

Abone ol

Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun "Ecevit görev süremi uzatmak istedi" iddiasına Mesut Yılmaz karşı bir iddayla cevap verdi: "Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu’nun görev süresini uzatmak için yapılan girişimlere ben karşı çıkınca, Kıvrıkoğlu bu kez Hilmi Özkök’ü emekli ettirip, yerine Aytaç Yalman’ı Genelkurmay Başkanı seçtirmek istedi. Ancak biz ANAP olarak taviz vermedik. Ortağımız MHP de buna yanaşmayınca hayata geçmedi."

KIVRIKOĞLU'NUN SÜRESİNİ BEN UZATTIRMADIM
Başbakan Ecevit, Kıvrıkoğlu’nun görev süresini uzatmak istiyordu. Bunu Kıvrıkoğlu’na da söylemiş. Paşa yanıt olarak, “Bahçeli ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile bu konuyu görüştüm sıcak bakıyorlar. Ancak Hükümet ortağınız Mesut Yılmaz’a bunu kabul ettiremezsiniz, onun için bu iş olmaz” demiş.
Ecevit birkaç kez beni ikna etmeye çalıştı. Fakat taviz vermedim. Bunun üzerine Kıvrıkoğlu, Hilmi Özkök’ün Genelkurmay Başkanı olmaması için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli edilmesini ve yerine Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman’ın getirilmesini, Başbakan Ecevit’ten talep etti. Bu hamleyle Özkök yerine Yalman Genelkurmay Başkanı olacaktı. Başbakan Ecevit bunun için çok çaba sarfetti. Ancak, bu konuda Anavatan Partisi olarak kesinlikle taviz vermedik. Diğer ortağımız MHP de bu konuda çok fazla istekli değildi. Bu nedenle Kıvrıkoğlu’nun talebi hayata geçirilmedi 
Kıvrıkoğlu, “Özkök’ün Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesini ben istemedim” dedi ve Mesut Yılmaz'la ilgili iddialarda bulundu. Yılmaz iddiaların hepsine tek tek cevap verdi.

İDDİA 1: YILMAZ'I RAHAT ETTİRMEDİK

Kıvrıkoğlu benimle ilgili şöyle diyor: “Yılmaz’ı rahat ettirmedik.” Bir Genelkurmay Başkanı’nın demokratik olmayan böyle bir düşünce içinde olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Kıvrıkoğlu’nun söylediklerinin hepsi yanlış ve kendisinde algılama sorunu vardır. 

İDDİA 2: LİSELİLERE TÜRBAN GİYDİRMEK İSTİYORLARDI 

Bahsettiği olay şu şekilde gelişti. Hükümeti oluşturan 3 siyasi partiye mensup bazı milletvekilleri kişisel tercihleriyle dini eğitim veren kurumlarda kıyafet serbest olsun şeklinde bir kanun teklifi vermişler. Biz Hükümet olarak bu teklife katılmadık, dolayısıyla komisyonda görüşülmediği için kanun teklifi kadük oldu, yasallaşamadı.

İDDİA 3: MESUT YILMAZ "TSK'YI NASIL SİLKELEDİYSEK MHP'Yİ DE ÖYLE SİRKELERİZ" DEDİ.

Kesinlikle bu tarzda bir açıklamam olmadı. Söylediğim ulusal güvenlik meselesiydi. Ancak Kıvrıkoğlu’nun algılama sorunu var. Ulusal güvenlik meselesi ile ’polis ve jandarma yetkileri’ni birbirine karıştırıyor. Ulusal güvenlik meselesi sadece askerlerin işi değildir. Sivil politikacıların da bu işle ilgilenmesi gerekir. Bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları da yerine getirmesi lazım. Ancak dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu bu açıklamaya sert tepki gösterdi ve “Siz ekonomiye bakın, bu işler bizim işimiz” dedi. Kıvrıkoğlu’na göre ulusal güvenlik sadece askerlerin işidir, siviller ilgilenemez. Bu nasıl bir demokratik anlayıştır?

Kaynak: Vatan