BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,84
ALTIN 2.436,49
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yeni gezegenlerin ilk resimleri

Bizim güneş sistemimizin dışında keşfedilen gezegenlerin ilk resimleri çekildi

Abone ol

İNTERNETHABER

NASA ve Ulusal Lawrence Liverman Laboratuvarı son teknolojiyle, yeni gezegenlerin resimlerini çekti.

Bilinen güneş sisteminin dışında keşfedilen yeni bir sistemin dört gezegenine ait fotoğraflar astronotlar tarafından başarıyla görüntülendi. Uzay bilimcileri ve fizikçilerin beraber yaptığı çalışmalarda, bilim dünyası için çok önem taşıyan üç gezegen ve yörüngeleri net olarak resimlendi.

Bizim güneş sistemimiz içinde Dünya dışında hayat olan hiç bir gezegen belirlenememişti. Ancak bu yeni keşif sayesinde böyle bir olasılık yeniden gündeme geldi.

HR8799 olarak adlandırılan bu yeni güneş, bizim güneşimizden 1.5 kat daha büyük, dünyadan ise 130 ışık yılı uzakta. Sistemin içindeki gezegenlerin, Jüpiterden yaklaşık olarak yedi ile on kat daha büyük olduğu sanılıyor.

Atronomlar bu gezegenlerin insan gözüyle görülemeyecek kadar donuk olduğunu ancak teleskoplarla rahatlıkla görülebileceğini söylüyor.


Bu üç gezegen dışında daha farklı bir teleskopla görülebilen bir dördüncü gezegen daha keşfedildi. Adına Fomalhaut b denilen bu yeni gezegen, Jüpiterden üç kat büyük ve kendi güneş sistemine 17.220 milyar km uzaklıkta.

2001 yılından beri yürütülen çalışmalar sonucu elde edilen bu veriler ve çekilen fotoğraflar ile bunların sadece birer yıldız ya da gök cismi değil, birer gezegen olduğu kanıtlanmıştır diyen bilim insanları, şimdi bulunan yeni gezegenlerde hayat olup olmadığı yönünde araştırmalara başlayacak.