BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,14
ALTIN 2.327,41
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yeni Civic yakıt tüketiminde muhteşem

1,6 litre (lt) dizel motora sahip yeni Civic Hatchback (Civic HB) modeli 20 Nisan'da Türkiye'de satışa çıkacak.

Abone ol

Şirket, daha yüksek performans için aracın moturunu bir hayli zayıflattı. Söz konusu dizel motor, yaklaşık 175 kilogramlık ağırlığıyla sınıfının lideri konumunda. Yeni Honda Civic HB, i-DTEC motorun 100 kilometre (km)'deki yakıt tüketim değeri 3,6 litre olarak veriliyor.

Honda, Civic Hatchback modelinde yeni 1,6 litre i-DTEC dizel motor kullanıldı. Avrupa'da Honda'nın 'Earth Dreams Technology' motor serisinin ilk ürünü olan bu motor, yüksek performansla (120 PS) düşük yakıt tüketimini bir arada sunuyor. Motorun başarısını sağlayan başlıca özellik, kullanılan hafif malzeme teknolojisi. Motor bloğunda alüminyum malzeme kullanılması motor ağırlığını 2,2-litre i-DTEC motora oranla 58 kg azaltarak sınıfının en hafif dizel motoru haline getiriyor. Motorun ağırlığının azaltılması, yakıt tüketiminin ve egzoz emisyonunun azaltılmasına yardımcı olurken sürüş dinamiklerinin iyileştirilmesine de önemli bir katkıda bulunuyor. civic.jpg

Honda Türkiye CEO'su Hideto Yamasaki, Bodrum Hilton Otel'de düzenlediği basın toplantısında, 1970'li yıllardan bu yana 'Çocuklarımız için Mavi bir Gökyüzü' sloganıyla gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için çalıştıklarını söyledi. Bu amaçla şirket bünyesindeki mühendislerin hem sürüş performansını, hem de yakıt verimliliğini yüksek bir seviyeye getirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Yamasaki, "Earth Dreams Technology' felsefemiz bu fikirle doğdu. Bu felsefemizin temel odağı Honda'dan beklenen dinamik performansla çevresel verimliliği dengelemek. Bu yeni güç aktarım serileri, ilk olarak 1,6-litre i-DTEC dizel motorla Avrupa'da kullanılacak ve önümüzdeki yıllarda diğer Honda modellerinde de yer alacak." diye konuştu.

civic2.jpg

Yamasaki ayrıca, yeni Civic HB Dizel'in Honda'nın Türkiye'deki dördüncü eco modeli olduğunu ve 2006 yılından bu yana sırasıyla Civic IMA, CR-Z ve Civic Eco modellerini satışa sunduklarını belirtti. Özellikle Civic Eco'nun satışları başladıktan sonra müşterilerden gelen talebin her geçen gün arttığını söyleyen Yamasaki, bu zamana kadar 2 binden fazla araç sattıklarını ve bu rakamın Türkiye'deki toplam Civic Sedan satışlarının yüzde 26'sına denk geldiğini aktardı. Yamasaki, bu yıl yaklaşık 5 bin 500 Civic Eco satarak, toplam Civic Sedan satışlarının yüzde 40'ına ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

civic3.jpg
Honda Türkiye Otomobil Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydak, yeni Civic HB'in konseptinin stil, çok yönlülük, yakıt tüketim ve performanstan oluştuğunu dile getirdi. Ses yalıtım noktasında son derece ileri teknoloji kullanıldığını aktaran Soydak, Türkiye'de HB pazarının büyüyen bir pazar halinde geldiğine de dikkat çekti.

ÇEVREYE SAYGILI, EĞLENCELİ VE YÜKSEK PERFORMANSLI

Honda Türkiye Satış Sonrası Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Can Eroskay da temel amaçlarının çevreye saygılı, eğlenceli ve yüksek performanslı araçlar üretmek olduğunu aktardı. 2003 yılında dizel motorlarının ilk defa tanıtıldığını belirten Eroskay, bu motorun 2005 yılında çok başarılı bulunduğunu ve yılın motoru olarak değerlendirildiğini kaydetti. Eroskay, yeni motorun geliştirilme aşamasını da şu cümlelerle açıkladı:

"Performansı sağlayabilmek adına hafiflik bizim için çok önemliydi. Yaklaşık 175 kilogramlık bir ağırlıkla sınıfının lider motoru konumunda. Ayrıca performansın artırılması için sürtünmenin azaltılması gerekiyordu bunun için pek çok çalışma gerçekleşti. Yüksek yoğunluklu nitrat kullanıldı. Daha kısa piston etekleri kullanıldı. Artı olarak devir daim pompa yükü ve yağ pompasının yükü azaltıldı. Bu sayede yüzde 40 gibi sürtünme azalması elde edildi. Sonuç olarak baktığımızda bir önceki modele göre yüzde 12'lik bir sürtünme azalması sağlandı. Aynı zamanda otomobilin darbelere karşı emebilme kabiliyeti ve yaşam kabinindeki güvenlik ciddi şekilde artırıldı."