BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  DÜNYA

BU MESELE SADECE SİLAHLA ÇÖZÜLMEZ

Eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, anayasa çalışmaları, çözüm süreci ve akil insanların çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı. <br/>Konya...

Abone ol

Eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, anayasa çalışmaları, çözüm süreci ve akil insanların çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı.
Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Mehmet Keçeciler, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Anayasa çalışmalarını değerlendiren Keçeciler, “Mevcut anayasamız birkaç sebepten dolayı eskimiştir. Birincisi mevcut anayasamız 1982 yılında askeri bir dönemde hazırlanmıştır. Bu anayasa askeri dönemi yansıtmaktadır. Bu anayasada Cumhurbaşkanlığı makamı sayın Kenan Evren’e göre, onun Cumhurbaşkanı olacağına göre dizayn edilmiştir. Kaldı ki bu anayasa kabul edildiği günden bu yana tam 73 maddesi değişmiştir. Birçok değişikliklere uğramıştır ve aralarında maddelerin arasındaki insicam da kaybolmuştur. Bu anayasayı bugünkü tatbikatımıza bakarak değiştirmek mecburiyetimiz olduğu aşikardır. Çünkü anayasamız biraz evvel de ifade ettiğim gibi cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki ilişkileri sağlıklı bir şekilde düzenlememektedir. Bize düşen vazife anayasayı makul, mantıklı bir şekilde değiştirmektir” dedi.
Geçmiş dönemde Kürt halkına uygulanan yasaklardan bahseden Keçeciler, “Güneydoğu meselesini silahla çözme istikametinde gösterdiğimiz yüz yıllık ısrarın sonucunda öğrendiğimiz şudur; bu mesele sadece silahla falan çözülmez. Anarşi ve terörü meydana getirenler elbette silahlar kuvvetler, güvenlik güçleri onlara gereken dersi verecektir. Bu ülke sahipsiz değildir. Bu işi sadece silahlı kuvvetler çözsün diyerek politikacıların kenara çekilmesi de doğru değildir. Bu meselenin mutlaka müzakere metoduyla, konuşmayla, karşılıklı müzakere ile çözülmesinde sayısız faydalar vardır” şeklinde konuştu.

“BEN OLSAM AKİL İNSANLAR LİSTESİNİ FARKLI BELİRLERDİM”
Çözüm süreci hakkında da konuşan eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, “Türkiye’de demokrasinin gelişmesi, Avrupa standartlarına uygun hale gelmesi lazım. Bunlardan korkmamamız gerekiyor ama bunları yapacağız derken ülkeyi dağıtacak ve durup dururken bölme, bölünme noktasına getirecek tedbirlerden de dikkatle kaçınmak lazım. Bu da devlet adamının işidir. Bunu böyle akil adamlar diye seçtiklerinizin vasıtasıyla yapamazsınız. Onlar çok faydalıdır. Halka belki bir mesaj verirler, iyidir ama kendi işlerini icra ederlerken, arada sırada bir, böyle siyasi konulardan bir demeç verirlerse faydalı olur ama baştan aşağı siyasi meseleleri anlatmaya kalkarlarsa onu halka anlatmaları zor olur. Bu mesele devlet adamlarının işidir. Ben olsam akil insanlar listesini farklı şekilde belirlerdim” diye konuştu.