BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.426,89
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Türkeş Erdoğan'ın asıl amacını açıkladı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, çözüm sürecini değerlendirdi, hükümete eleştirilerde bulundu.

Abone ol

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın, "sözde demokratik açılım nedeniyle kaybettiğini gördüğü Milliyetçi oyları kendince kazanma" arayışında olduğunu savundu.

Türkeş, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan 'ın, grup toplantısında, geçen hafta Moğolistan'a yaptığı ziyaret kapsamında Orhun Abideleri'ne gidip çalışmaları incelediğini, Orhun Abideleri'nin 46 kilometrelik yolunu yaptıklarını, müzesini hazırladıklarını ve TİKA eliyle Moğolistan'da çok sayıda projeyi tamamladıklarını anlattığını belirterek, "Erdoğan'ın 3,5 yıllık MHP iktidar ortaklığı döneminde burada hiçbir çalışma yapılmadığını iddia etmesi hayret ve esefle karşılanmıştır" görüşünü ifade etti.

Erdoğan'ın, kendi bilgi eksikliği ve konuya vakıf olmaması bir yana danışmanları tarafından yeterince bilgilendirilmediğini ileri süren Türkeş, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan'ın AK Parti hükümetine mal ettiği proje, 1994 yılında hazırlanarak uygulamaya geçirilmiş olan bir projedir. Bu proje Bilge Kağan ve Kültigin Anıt Mezarlıkları ile Tonyukuk Anıt alanını kazı, tamirat, yeniden inşa, korumaya alınması ve müzeye dönüştürülmesi, bilahare birebir kopyalarının alınarak herbirinin Türk Cumhuriyetlerinin başkentlerine dikilmesini öngörmüştür. Bu projenin büyük bir kısmı AKP iktidarından önce gerçekleştirilmiş olup MHP'nin iktidar ortağı olduğu 57. Hükümet döneminde yapılmıştır.

Sayın Başbakan, Orhun Abideleri'yle ilgili olarak TİKA'dan bahsetmektedir. TİKA'nın kuruluş amacı neydi? TİKA'yı 1999-2002 yıllarında kim geliştirdi ve Başbakanlığa bağladı? 1997 yılında uygulanmaya başlayan ve MHP'nin de iktidar ortağı olduğu dönemde geliştirilen 'Moğolistan'da Türk Anıtları Projesi' AKP'nin iktidara geldiği ilk yıllarla birlikte kesintiye uğramadı mı? Bu 10 yıllık süreçte AKP Hükümeti ne yaptı, 'Taş üstüne taş koydu mu'?

'Yol yaptık' diyor, Sayın Başbakan. Bu yolun nasıl yapıldığını ve kimlere yaptırıldığını da biliyoruz Sayın Başbakan. 1992 yılında kurulan TİKA'nın bugün hangi amaçlarla kullanıldığını da biliyoruz."

AMAÇ OYLARI KAZANMAK

Açıklamasında, "Başbakan Erdoğan'ın amacı; 'sözde demokratik açılım' nedeniyle kaybettiğini gördüğü Milliyetçi oyları kendince kazanma arayışıdır" görüşünü savunan Türkeş, şunları da kaydetti:

"Madem ki siz de Türk milliyetçisisiniz, o halde cevap veriniz; Moğolistan'da Türk Anıtları Projesi'ne kırık dökük ve yapımı şaibeli bir yol yapmak dışında başka ne katkıda bulundunuz? Büyük Selçuklu Türk hükümdarı Alparslan'ın 940 yıldır kayıp olan mezar yerinin bulunması konusunda ne yaptınız?

Tarihi Türk Ötüken Ormanı'nda 1500 yıl önce inşa edilen ve 2011 yılında arkeolojik kazılarla ortaya çıkartılan (şu safhada) adı bilinmeyen bir Göktürk hükümdarına ait mezar bulundu. Bu bilgileri Sayın Murat Bardakçı Kasım 2012'de Türk kamuoyuna duyurdu. Sizin, AKP Hükümeti'nin bu kazılar konusunda bir bilgisi yok muydu? Türkiye neden bu kazı sonuçlarından 1,5 yıl sonra haberdar oldu? Sayın Murat Bardakçı ortaya çıkarmasaydı daha ne kadar sonra bunu bilebilecektik? Türk milletine bu bilgiyi zamanında verebilecek Moğolistan'da bir Büyükelçiliğimiz, başka herhangi bir Türk birimi yok muydu? UNESCO yetkililerince incelenen bu mezar Türk yetkililerince neden incelenmedi?"