BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.431,17
HABER /  DÜNYA

ARINÇ’TAN ÇOCUK UYARISI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gelişen teknolojinin çocuklarda içe kapanıklığa yol açtığını belirterek, “Sokakta oynayan çocukların yerin...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gelişen teknolojinin çocuklarda içe kapanıklığa yol açtığını belirterek, “Sokakta oynayan çocukların yerini tabletlerden, telefonlardan ve sanal karakterlerden başka arkadaşı olmayan, içe kapanık çocuklar aldı” dedi.
TRT Uluslararası Çocuk ve Medya Kongresi’nin 2’incisi, TRT 35. Uluslararası 23 Nisan Şenliği dolayısıyla Hilton İzmir Oteli’nde yapıldı. Kongreye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden medya kuruluşları, yayın birlikleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Kongrede konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç, benzeri kongrelerin çoğaltılması gerektiğini belirtti. Çocukluğun saflığın ve temizliğin sembolü olduğunu ifade eden Arınç, “Çocuk saflığın, sevginin, neşenin ve masumiyetin sembolüdür. Irk, renk, coğrafya, millet fark etmeksizin her çocuk temizdir ve kirlenmemiştir. Çocuk hırs, rekabet, şiddet ve çekişme bilmez. Hep gülmek ve oynamak ister. Bugün dünyamızın çocukların bu isteklerine ne kadar da ihtiyacı var. Savaşın, şiddetin ve çatışmanın olduğu ortamlarda çocuklar boynu bükük, gözü yaşlı, uykuya hasret barışı bekliyorlar. Bir elin onları kurtarmasını hayal ediyorlar. Onların kahramanları gökyüzündeki yıldızlar, oyuncakları ise şans eseri buldukları kutular. Dünya çocuklarının buluştuğu bu günde istisnasız tüm dünya çocukları için barış, huzur ve mutlu olacakları günleri temenni ediyorum” dedi.

“ÇOCUK PROGRAMLARI AİLE HASSASİYETİYLE HAZIRLANMALI”
Çocukların televizyonla olan ilişkilerinde aileye, topluma ve hükümetlere önemli görevler düştüğünü aktaran Arınç, medyanın da çocuk programları hazırlama konusunda ticari amaçtan ziyade aile hassasiyetine önem vermesi gerektiğini söyledi. Arınç, "Çocuklar anne babalarından daha çok ekranla büyümeye başladılar. Çocuk, aile ve medya arasındaki ilişki toplumları ve kültürleri ilgilendirir konuma geldi. Bu sebeple çocuk ve medya ilişki biçiminin ne şekilde olacağı önem kazanıyor. Çocukları pedagojik ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen, onları zararlı alışkanlıklara iten her türlü yayın içeriğinden onları korumamız gerekiyor. Medyaya bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Çocuk programları hazırlanırken çok hassas ve dikkatli olmalıyız. Bu programlar daha çok ticari kaygıyla değil, anne baba hassasiyetiyle hazırlanmalı” diye konuştu.
14-15 Kasım 2013 tarihlerinde çocukların, yetişkinlerin, akademisyenlerin ve medya sektörünün buluşacağı Türkiye-Çocuk ve Medya Kongresi’ni yapacaklarını açıklayan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ne yazık ki küçük çocukların eline oyuncak diye bilgisayar, telefon ve oyun konsolları verildiğini görüyorum. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdı. Eğitimde de ciddi faydalı sonuçlar alıyoruz. Ancak bunların çocuklarımızı esir almalarına müsaade etmemeliyiz. Üzülerek belirtmek isterim ki sokakta oynayan çocukların yerini tabletlerden, telefonlardan ve sanal karakterlerden başka arkadaşı olmayan, içe kapanık çocuklar aldı. Bakınız çocuklar tablet bilgisayarla oyun oynayarak değil, kitapla büyümeli. Telefonun küçük ekranını değil, sokağı, insanları, çevreleri görmelidir. Sosyal paylaşım sitelerindeki sanal arkadaşlarla değil, unutamayacağı, can dostu olacağı gerçek arkadaşlarla tanışmalıdır. Hükümet olarak ülkemizi yarınlara hazırlamak için yeni projeler başlatıyoruz. 14-15 Kasım 2013 tarihinde çocukların, yetişkinlerin, akademisyenlerin ve medya sektörünün buluşacağı Türkiye-Çocuk ve Medya Kongresi’ni yapacağız. Yapacağımız kongrede bir stratejik belgesi hazırlamak ve çocuk ve medya izleme kurulu oluşturmak istiyoruz. Hedefimiz iletişim araçlarının çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymaktır.”

KAZAKİSTAN VE MOĞOLİSTAN’DAN İZMİR’İN EXPO ADAYLIĞINA DESTEK
İzmir’in EXPO 2020 adaylığını hakkında da değerlendirmelerde bulunan Arınç, yurt dışı gezilerinde özellikle Türkiye’nin İzmir’in 2020 EXPO adaylığının desteklenmesi için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Arınç, “Gezilerde mutlaka birinci sıraya Türkiye’nin İzmir’in EXPO adaylığının desteklenmesi maddesini yazıyoruz. Bu sebeple hükümetimiz bu meseleyi çok önemli mesele olarak kabul etti ve İzmirimizin çok büyük destekle bu adaylıkta mutlaka kazanacağına inanıyoruz. 15 gün kadar oldu Başbakan ile birlikte gitmiştik. Kırgızistan ve Moğolistan’dan yazılı destek aldık" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile birlikte TRT tarafından 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında Kültürpark fuar alanında açılan "Çocuk Ülkesi"ni ziyaret etti. Arınç, 4 No’lu holdeki stantları gezerek, yurt içi ve yurt dışından gelen öğrencilerle konuşup, birlikte fotoğraf çektirdi.