BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Yargıtay MUHTIRASI mı?

Türban gündemi ısıttı. Yargıtay Başsavcısının bildirisi ne anlam içeriyor? Bu da yargı muhtırası mı?

Abone ol

Türban tartışmaları yine alevlendi. AK Parti ve MHP'nin türban atağı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'yı kızdırdı.

Basın bildirisi yayınlayan Yalçınkaya'nın ifadesindeki satır araları sert mesajlarla doluydu.  Yalçınkaya direk siyasi partileri hedef aldı.

Klasik laiklik eleştirisinden ziyade siyasi partilerin sınırlarını ve görev alanlarına atıfta bulundu. Siyasi partilerin Anayasa'daki görevlerini altını çizen Yalçınkaya'nın uyarıları Ankara'nın siyasi tansiyonunu yükseltecek gibi. İşte o bildiriden öne çıkan başlıklar:

SORUMLULUK SİYASİ PARTİLERDE

Laik ve üniter yapıya aykırı bir faaliyet alanına dönüştüreceği Yüce milletimiz ve ülke ile milletin koruyucusu olan yasalar önünde sorumluluğun anayasa ve yasalar gereği bu yönde beyan ve faaliyetlerde bulunan siyasi partilere ait olacağı gözden kaçırılmamalıdır.

ÖNERİLER YASAL OLMALI

Siyasi partiler; mevzuatın veya yasal ve anayasal yapının değiştirilmesi konusunda girişimde bulunurken önerilen kuralların ve buna ulaşmadaki faaliyetlerin her bakımdan yasal ve demokratik olmasına dikkat etmelidir.

DEĞİŞMEZ DÖRT HÜKÜM

1982 Anayasası ile de anılan devlet politikası, değiştirilemez hükümleri de konulmak suretiyle koruma altına alınarak, başlangıç hükümleri ve ilk dört madde açıklanmıştır. Cumhuriyet yönetiminin ilkesi olan halkın egemenliği kuralı gereği de halkoyu ile kabul edilmiştir.