BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  POLİTİKA

CHPnin başvurusu reddedildi

Anayasa Mahkemesi, kamu bankalarının özelleştirme kanunun iptalini isteyen CHP'yi reddetti

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'nin özelleştirilmesi için tanınan süreyi 5 yıldan 10 yıla çıkaran 5572 Sayılı Kanun'un ilgili maddesinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

CHP, 5572 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

İstemle ilgili ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, söz konusu kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini bugün esastan görüştü.

Yüksek Mahkeme, kanunun, "Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının yeniden yapılandırma ve hisse satış işlemlerinin, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 10 yıl içinde tamamlanmasını öngören" söz konusu maddesinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ile hisse satış işlemleri için tanınan 5 yıllık süre, 25 Kasım 2005'te sona ermişti.

Danıştay 13. Dairesi, Halk Bankasının yeniden yapılandırılması ve hisse satış işlemlerinin tamamlanması için öngörülen yasal 5 yıllık sürenin dolması nedeniyle Halkbankın özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Bunun üzerine, iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenilen 5572 Sayılı Kanun çıkarılmıştı.