BIST 9.699
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,89
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay MİT TIR'ları davasının gerekçeli kararını açıkladı: Hükümet ve MİT'i hedef aldı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı 54 sanıklı MİT TIR'ları davasının gerekçeli kararını tamamladı. 

Abone ol

Gerekçede, TIR'ların durdurulmasının, doğrudan hükümeti ve MİT'i hedef aldığı, FETÖ'nün planlı bir örgütsel organizasyonu olduğu vurgulandı.

Hükümeti zor duruma düşürme planı

FETÖ'nün, hükümetin uluslararası arenada zor duruma düşmesi için, Suriye faaliyetlerini deşifre etme kararı aldığı belirtildi.

"Hiçbir devlet felaketlerin gelip çatmasını bekleyemez"

Yargıtay'ın kararının gerekçesinde, Suriye'de yaşananlar nedeniyle meşru savunma durumunda kalan devletin, orantılı ve önleyici tedbirleri alma hakkına sahip olduğu belirtilerek, "Hiçbir devlet felaketlerin gelip çatmasını bekleyemez" denildi.

Ne olmuştu?

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Ocak 2014'te ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014'te MİT'e ait araçların durdurularak, arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında olaya karışanlar hakkında kamu davası açılmıştı.

İddianamede, MİT tırlarının durdurulmasının, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini El Kaide'ye yardım ediyor görünümü ile Uluslararası Ceza Mahkemesine ve Lahey Adalet Divanına taşımayı amaçlayan bir casusluk faaliyetinin önemli bir aşaması olduğu belirtilmiş, bu "mizansen ve operasyonun" amacının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduğu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı ifade edilmişti.

İddianamede, "İşlenen suç başlangıcından sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MİT ve Dışişleri aleyhine gerçekleştirilen, sonuçları itibarıyla Suriye devleti lehine sonuçlar doğuran bir casusluk faaliyetidir." tespiti yapılmıştı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Şarkıcı Berkay-Arda Turan davası! Hapis cezasını duyunca çılgına döndü
Foto Galeri Şarkıcı Berkay-Arda Turan davası! Hapis cezasını duyunca çılgına döndü Galeriye Gözat