BIST 10.756
DOLAR 32,26
EURO 34,92
ALTIN 2.430,72
HABER /  GÜNCEL

Yakacak parası ve hac dövizi fitilledi

Yakacak parası ile hac ve gurbetçilerin döviz talebi döviz piyasasını hareketlendirdi.

Abone ol

Gaziantep'te yakacak, hac ve gurbetçilerin döviz talebinin, döviz piyasasında hareketlenmeye neden olduğu belirtildi.

Gaziantep'te yerleşik Tuğçe Döviz A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Baycan, son 6 ayda döviz piyasasında küçük çaplı hareketlenmelerin olduğunu, ancak özellikle son bir ay içerisinde dövize talebin arttığını belirtti.

KÖMÜRCÜLER FIRSATÇILIK YAPIYOR

Dövize talebin artmasında yakacak parası ödeyenlerin borçlarını döviz karşılığı ödemesi olduğuna dikkati çeken Baycan, ''Daha tasarruflu olması nedeniyle apartmanların büyük bölümü kömürle ısınmaya başladı. Kömüre olan aşırı talep karşısında kömür satıcıları bu durumu fırsat bilip kömür satışlarını döviz üzerinden yapmaya başladı. Bu durumda apartman sakinleri sonbahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde kış hazırlığı için kömür almaya başladı'' diye konuştu.

İKNA EDEMİYORUZ

Kömür satışlarının dövizle yapılması karşısında vatandaşların şirketlere olan taksitlerini yine dövizle ödediklerini ifade eden Baycan, şöyle konuştu: ''Vatandaş her ay 150-200 dolar kömür taksidi için döviz alıyor. Ayrıca, Hac mevsiminin yaklaştığı şu günlerde hacı adayları da İl Müftülüğüne ödeme yapmak için döviz satın alıyorlar. Bunun dışında, düğün, nişan ve sünnet gibi günler için de döviz alımında ciddi artış gözlemliyoruz.''Vatandaşı (YTL artık değerli hatta aşırı değerli döviz almanıza gerek yok) diye uyarmamıza rağmen dövizden vazgeçmiyor.