BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Vay Türkiyenin haline

CHP lideri Baykal seçim sonrasına dikkat çekti. AK Parti'nin iktidara gelmesi endişesini işte bu sözlerle dile getirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Baykal, SKY Türk televizyon kanalında katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

"MAĞDUR DEĞİL MAĞRUR"

Baykal, "AK Parti seçimlerde mağduru oynayarak oy almaya mı çalışıyor" sorusu üzerine, "Ne demek mağduriyet? Sen yetkilerini kötü kullanmış, dayatmışsın. Mağdur lafı AKP’ye yakışmıyor. AKP mağrur, kibirli, burnu havada olduğu, ’ben dayatırım’ dediği için bu noktaya geldi. Demokraside dayatma olmaz" diye konuştu.

Baykal, şu anda Türkiye’de "AKP’yi aynı şekilde önümüzdeki dönemde de etkili kılacak olursak, vay Türkiye’nin haline" anlayışının hakim olduğunu, "AK Parti iktidarı devam ederse Türkiye’de bir rejim sorunu yaşayacağının artık görüldüğünü" savundu. Baykal, rejim sorununun ötesinde çok ciddi ulusal bütünlük sorunlarının da ortaya çıkacağını iddia etti.

DSP İLE GÖRÜŞMELER

Tek bir partide buluşma önerisinin, "siz partiyi kapatın diyorsunuz" diye bazı alınganlıklara yol açtığını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

"Ben sizin kimliğinize değer verdiğim için sizinle bütünleşmek istiyorum. O kimlik dürüst bir siyaset kimliği. Son seçimde yüzde 1.5 oy aldığınız için ya da başka bir nedenle değil. Size oy veren dürüst, namuslu, insanların sayısından çok onların vatanseverliği önemli. Onlar bu memleketin dürüst, namuslu insanları. Onları dışarda tutarak sosyal demokrat politika yapmak içime sinmiyor. Sayısının ne olduğu önemli değil. Ayrıca o partide politika yapan dürüst, namuslu, alçak gönüllü bir kadro var. O kadro ile bütünleşmek istiyorum. Bu kadro Ecevit’in de damgasını taşıyor. Ecevit CHP’nin de DSP’nin de bir parçası. Niye bölelim Ecevit’i? Hep beraber olursak daha iyi olur."

"BİZ İYİNİYETİMİZİ GÖSTERDİK"

DSP’nin "partimiz duracak, seçim işbirliğine açığız" doğrultusundaki yaklaşımı üzerine, kafasındaki model bu olmadığı halde, toplumun talebini de dikkate alarak bu öneriyi kabul ettiklerini kaydeden Baykal, şunları söyledi:
"Bir araya gelindi ve bu çerçevede mutabakat sağlandı. Geldiğimiz noktada bir model tartışması söz konusu değil. Üzerinde mutabık kalınmış bulunan modelin hukuki gereğini yapmak üzere DSP içinde çalışma yapıyorlar. DSP, bu çalışmalar sonucunda mutabık kaldığımız modeli yaşama geçirmeye hazır olduğunu ifade ettiği anda hiçbir engel, pürüz yok, derhal birlikte yürüyeceğiz. Biz mutabakatı sağladık, anlaşma ortada. Şimdi bunun yetkili organlardan onayına ihtiyaç var. DSP, şimdi bu onayı en kısa zamanda ümit ediyorum yapacaktır. Yaptıkları zaman kamuoyu önüne çıkacağız. Bizim açımızdan problem yok. Biz iyiniyetimizi gösterdik."