BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.430,55
HABER /  GÜNCEL

Seçmen listeleri askıda

Genel seçimde oy kullanabileceklerin isimlerinin yer aldığı seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya asılacak...

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu, 22 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimde oy kullanabileceklerin isimlerinin yer aldığı seçmen listelerini bugünden itibaren muhtarlıklarda askıya çıkaracak. Listelerde ismi yazılı olmayanlar 21 Mayıs saat 17.00'ye kadar yeni kayıt yaptırmamaları halinde seçimde oy kullanamayacak.
YSK'nın genelgesine göre, listelere yazılması gereken kişiler şunlar:

  • Güncelleştirilen listelerde isimleri bulunmayanlar.
    • 22 Temmuz 1989 tarihinde ve daha önce doğanlar.
    • İsmi başka bir muhtarlık bölgesinin listesinde yazılı olup sürekli oturmak amacıyla farklı bir yere taşınmış olanlar.
    • Kimlik ve adres bilgilerinde yanlışlık olanlar.
    • TC kimlik numaları listelerde yazılı olmayanlar.
    • skerlikten terhis olup listeye yazılmamış olanlar.

      Formlar internette

      İlk kez kayıt olacakların, muhtarlıklarda gösterilen formları doldurmaları gerekecek. İsteyenler, formu www.ysk.gov.tr. internet adresinden de indirip doldurarak muhtarlığa götürebilecek.
      Genelgeye göre, listelerde kimlik numarası bulunmayanlar, herhangi bir biçimde edindikleri numaralarını getirerek forma yazabilecek. Kimlik numarasına ulaşılamayan seçmenler de seçimde kimliklerini gösterip oy kullanabilecek.
      Adres değişikliği yapacak olanlar ikametgâh nakil belgelerini, başka yere atanan memurlar atama onay belgelerini, askerden terhis olanlar da terhis belgelerini muhtarlıklarda ibraz edecek. Adres değiştirenler ya da bilgileri hatalı olanlar da form dolduracak.

      İlçe seçim kurulu

      Aynı ilçe sınırlarında farklı bir muhtarlığa bağlı bir adrese taşınanlar, yeni ikametgâh belgeleriyle doğrudan ilçe seçim kuruluna başvurabilecek.
      Listede ismi bulunan ancak o muhtarlık çevresinde oturmadığı saptanan kişilerin de kayıtları dondurulacak. Engelli seçmenlerin rahat oy kullanmaları için listelerde engelli oldukları belirtilecek. Başvurularına seçmen listelerinde ismi yer almayan seçmenlerin isimleri sandık listesine eklenecek.

      300 seçmen

      Her sandık bölgesi ortalama 300 seçmeni kapsayacak. Muhtarlıklarda seçmen sayısına göre birden fazla sandık bölgesi belirlenebilecek. Seçmenlere bilgi kâğıtları, 30 Mayıs'tan 12 Temmuz'a kadar dağıtılacak. Evlerine belge ulaşmayanlar, seçim günü sandık kurulu başkanlığından alabilecek.