BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Van 120 kahramanını unutmadı

Birinci Dünya Savaşı'nda cepheye mühimmat taşıyan 120 Vanlı çocuk için anma törenleri düzenlendi.

Abone ol

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ruslara karşı savaşan ve mühimmatı tükenen Türk askerlerine cephane taşıdıktan sonra dönüşte 98'i donarak şehit düşen 120 kahraman Vanlı çocuğu anma töreni düzenlendi.

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Kurtuluş Parkı'nda 120 Kahraman Vanlı Çocuk anısına yapılan anıt önünde bir anma töreni yapıldı. Van Valisi Münir Karaloğlu, Ruslara karşı savaşan Türk askerine mühimmat götürürken, dönüşte donarak şehit olan 120 karbeyaz kahraman Vanlı çocuğu açmadan solan güle benzeterek, "Van'ı düşman işgalinden kurtaran birliklerin komutanı Süleyman Sabit Paşa'yı ve kahraman askerlerimizi de şehrim adına selamlıyor, rahmetle yad ediyorum. Bugün Van dağlarında açan çiçekler varsa, biz onları koklayabiliyor, bahar neşesi yaşayabiliyorsak, içtiğimiz suyun yediğimiz ekmeğin tadı varsa, bu Türkiye'nin ve Van'ımızın her karış toprağında yatan, bizi dosta düşmana karşı heybetli kılan isimsiz kahramanlar sayesindedir. Merhum istiklal şairimiz, 'Bir hilal uğruna ya rab, ne güneşler batıyor' derken de bu isimsiz kahramanlara Türkiye'nin harcına kanını katan bu halis vatan evlatlarına kelimelerden anıt dikiyor. Aziz şehitlerimizin isimlerini bilmiyoruz. Irkları nedir, konuştukları dil nedir bilmiyoruz. Oturdukları yerleri bilmiyoruz. Bildiğimiz şey bu tertemiz insanların vatan uğruna canlarını feda ettikleridir. Bildiğimiz şey körpecik kuzuların vatan uğuruna kardan dikilmiş kefenler giydikleridir. Bildiğimiz şey, yüreğimizdeki muazzam sızı ve hüzündür. İsimlerini bilmiyorsak da bu kahramanların ortak bir yemini vardır. Hepimiz onu biliriz, söyleriz, söyleyeceğiz. Vatan sağ olsun, vatan sağ olsun. Bugün Hoy'dan sınırlarımıza doğan her güneşle, 120 Karbeyaz Kahraman'ın Abidevi duruşları ile gözlerimiz kamaşıyor. 12-17 yaşlarında henüz bıyıkları terlememiş 120 çocuk" dedi.

"120 ÇOCUĞUN İSMİ TÜRKİYE'NİN VE VAN'IN TARİHİNE ALTIN HARFLERLE KAZINDI"
Türkiye'nin Van tarihine isimleri altın harflerle kazındığını ifade eden Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Küçüktüler, anaları gözlerinden sakınıyordu onları. Ayaklarına diken batsa analarının yürekleri kanıyordu. Kar onlar için neşeli bir oyuncaktı. Onlar çocuktu. Vatanın bir başka köşesinde başka kahramanlar ise cephanesizdi. İş onlara düştü. Cepheye cephane götürmek onlara düştü. Büyük bir vatan aşkıyla yola çıktılar. Bedenlerine sardıkları kurşunlarla ağır ağır ilerlediler. Zor oldu, ama cephaneyi Mehmetçiğe ulaştırdılar. Dönüş yolunda kar ve tipiye yenik düştüler, şehit oldular. Türkiye'nin Van tarihine
isimleri altın harflerle kazındı. 120 Kar Beyaz Kahraman. Rasih hoca romanında onları şöyle tasvir ediyor. ''Bu binlerce masumun mübarek kanları vatanın bu parçasını milli tarihe kenetleyen vakur, muhteşem bir kahramanlık teşkil edecektir. Güneş halen o karanlık günlerde, o kar beyaz kahramanların yaktığı ışıktan gücünü alıyor. Mis gibi kokan çiçekler onların emanetidir. Onların kokusunu taşıyor. Karanlık günler dedim ya, Zeve Şehitliği de o karanlık günlerden bir izdir. Yaşamak için köyünü terk etmiş 2 bin 500 insan, Zeve'ye sığınmış isimsiz masumlar. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden hainler tarafından katledilmiştir. Şehit düşmüştür. Buradan çıkardığımız dersler vardır. Bu ders her an aklımızdadır."

"120 karbeyaz kahramanın isimlerini bilmeyiz dedim. Ama onlar peygamberin kollarını açıp beklediği kutlu kişilerdir, şehitlerdir" diyen Karaloğlu, "Onlar tüm zamanların kahramanı olarak adlarını tarihe yazdırdılar. Bugün bu vesileyle Van'ımızın kahraman 120 çocuğu gibi cephedeki ağabeylerine yardıma veya bizzat çarpışmaya giden 12 il olan Ağrı, Hakkari, Trabzon, Balıkesir, Bitlis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Erzurum, Iğdır, İzmir, İstanbul'dan gelen 120 genç fidanla, onların aziz hatırasını yaşatmak istiyoruz. Bu yıl ilk kez gerçekleştirdiğimiz bu faaliyet, bu anlamlı gayret temenni ederim ki geleneksel hale gelecek ve minnettarlığımızı pek az da olsa gösterme fırsatı bulacağız. Çünkü bize yaşabilecek bir ülke bıraktılar" dedi.

"ZEVE'DEN DERSLER ÇIKARMAYILIZ"
"Zeve'de katliam yapanların da isimlerini bilmeliyiz. Onlar ise tüm insanlığın lanetlediği, unutulmaya ve yokluğa mahkum hainlerdir. Onların çocuklarına bıraktığı büyük utançtır, yokluktur" diyen Karaloğlu, şunları söyledi:

"Bu ibretli olaylardan bizim dersler çıkarmamız lazım. Karbeyaz Kahramanlarımızın, hatıralarını diri tutarak onlara karşı görevlerimizi yerine getirmemiz lazım. Öncelikle hafızamızı sürekli taze tutacağız. Sürekli hatırlayacak, hiç unutmayacağız. Vatan bilincinin ne olduğunu onlardan öğrenmeye devam edeceğiz. Hiç unutmayacağız ki bu ülkenin tapu senetleri onların kanıyla imzalandı. Onlar, barış, huzur ve refah dolu bir vatan için canlarını göz kırpmadan feda ettiler. Biz de barış, huzur, refah dolu bir vatan, bir Van için gece gündüz demeden, yorulmadan çalışacağız. Çalışmak zorundayız. İnşallah Şarkın yıldızları Van mekteplerinden tekrar ışıldayacak. El birliği ile Van'ı, huzur, kardeşlik, refah ve mutluluk dolu bir şehir yapacağız. İnşallah karbeyaz kahramanlarımıza ve masum şehitlerimize layık olacağız. Bir kez daha aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Onlara şehrimin selamlarını gönderiyorum. Ruhları şad olsun."

Konuşmaların ardından 12 ilden gelen çocuklar 120 anıtına karanfiller bıraktıktan sonra tören sona erdi.