BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Zafer Havalimanı ihalesi ertelendi

Afyon, Kütahya ve Uşak'a hizmet etmesi planlanan Zafer Havalimanı ihalesi yine irtelendi.

Abone ol

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hitap edecek Zafer havalimanının yapım ihalesi yine ertelendi. AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, teklif verilmemesine ilişkin, ''Bu projeden vazgeçilmiş değil, gerçekleşmesi için arayışlarımız devam edecek.'' dedi.

Kinay, AK Parti İl Teşkilatı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, havalimanı yatırımının 220 milyon lira harcanarak yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceğini bildirdi. İhale için şartname alan firmaların harcayacağı miktarı hangi sürede geri kazanacağını hesap ederek bu işe gireceğini belirten Kinay, şöyle konuştu: ''Türkiye'de 4 bölgesel havalimanı yapılacak, ilki Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak bölgesi için ihaleye çıkıldı. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi, belli bir yolcu kapasitesi taahhüdünde bulunuyor. Bu havalimanı için yıllık 500 bin yerli, 350 bin yabancı yolcu taahhüt edildi. Bu taahhüt, Yüksek Planlama Kurulu tarafından oluşturulmuş bir perspektifle belirtiliyor. Bütün bölge milletvekillerinin katılımıyla önümüzdeki hafta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından toplantı düzenlenecek. Nasıl bir strateji üzerinde çalışılması gerektiğini belirleyeceğiz. Bu ihalenin yapılmamış olması, ihalenin iptal edildiği anlamına gelmez. Bu projeden vazgeçilmiş değil, gerçekleşmesi için arayışlarımız devam edecek.''

AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Hakkı Biçer de 220 milyon liralık projenin yüzde 20'sinin yüklenici firma tarafından, geri kalanının ise uluslararası krediyle karşılanacağını bildirdi.

Dünyanın ekonomik krizden tam anlamıyla çıkmadığına dikkati çeken Biçer, böyle bir yatırım için şartname alan 8 firmanın teklif hazırlayamadığını anlattı. Biçer, teklif verilememesine firmaların kredi bulamamasının neden olduğunu öğrendiklerini dile getirerek, şöyle devam etti: ''İhaleyle ilgili bir diğer konu da firmaların pist uzunluğunun genişletilmesi yönündeki talebi olarak göze çarpıyor. Bu havalimanı için öngörülen 45 metrelik pist uzunluğunun uluslararası standartlara göre 60 metreye çıkarılması isteniyor. Bundan sonra yapılacak olanlara bakıyoruz. Gayri resmi olarak şartname alan firmalarla temas kuracağız. Teklif verilememesinin nedeni kredi bulamamaları mı, şartnamenin yüksek kalmış olması mı, bunu öğreneceğiz. Bu havalimanına tam olarak kaç yolcu geleceğiyle ilgili Türkiye'de kıyas yapılacak bir havaalanı yok. Dalaman, Milas gibi havaalanlarına kaç yolcu geldiği biliniyor. Ancak Zafer havalimanının yolcu kapasitesini firmalar tahmin edemiyor."

Sürecin ikinci teklif aşamasına kaldığını söyleyen Biçer, ilana çıkılıp ihalenin yeniden yapılacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu ve Altıntaş İlçe Başkanı Ferit Karabulut da hazır bulundu.