BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Hükümet 2B'yi kökünden çözecek

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2B sorunun kökünden çözüleceğini söyleyerek hak sahiplerine müjde verdi.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir programı kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ve yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği toplantı, basına kapalı olarak gerçekleşti. Buradan İzmir Ticaret Odası'na (İTO) geçen Eroğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve oda üyeleriyle toplantı yaptı.

İTO komisyon üyelerinin sorunlarını ve önerilerini dinleyen Bakan Eroğlu, İzmir'in sulama yatırımlarında geri kaldığını, bu yatırımların hızlandırılması talimatını verdiklerini, mevcut yatırımlar tamamlandığında şu ana kadar yapılana neredeyse denk gelen bir alanın sulanabilir hale geleceğini ifade etti. Ağaçlandırma konusunda İzmir'in Başbakanlık tarafından ödüle layık görüldüğünü, kentte 10 bin hektarlık alanın ağaçlandırıldığını kaydeden Eroğlu, özel ağaçlandırmanın önünün açıldığını, bu konudaki hızlı talebe cevap verecek bir yönetmelik yayınladıklarını kaydetti. Özel ağaçlandırma yapmak isteyenlere bozuk orman arazileri başta olmak üzere, şartlara uygun arazilerin 49 yıllığına kiralanabileceğini, konuyla ilgili bir broşür hazırladıklarını, talepleri beklediklerini kaydeden Eroğlu, köy tüzel kişiliklerinin bu işe girmesi halinde hibe desteği de sağladıklarını ifade etti.

KÖKTEN ÇÖZÜLECEK

2B konusundaki bir soru üzerine Bakan Eroğlu, orman vasfını kaybetmiş alanların değerlendirilmesi ve hak sahiplerine verilmesi konusunun Anayasa'nın 169 ve 170. maddelerinde belirlendiğini belirterek, "Türkiye'de ilk defa orman kadastrosuyla tapu kadastrosunu bir araya getireceğiz. Gece gündüz çalışıyorlar. Orman kadastrosunun yüzde 95'i tamamlandı. Tapu kadastrosu ve 2B alanlarıyla ilgili çalışmaları İzmir ve diğer sahil bölgeleri için Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak ve kanun çıkarılıp bu meseleyi kökünden çözeceğiz" dedi. Orman vakıflarının daha dikkatli takip edilmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, tabelası olduğu halde ağacı olmayan ormanlara rastladıklarını söyledi. Eroğlu, tabela ormanlarının büyüteç altına alınması gerektiğini belirterek, bu konuda soruşturma yapılmasını istedi.

Orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz'de en başarılı ve modernize olmuş ülkenin Türkiye olduğunu ve dünyada bir çok ülkeye geliştirip uyguladığı sistemi ihraç ettiğini Eroğlu, mücadele ekibini sadece Türkiye değil bölgesel bazda güce sahip olduğunu kaydetti.

Eroğlu, zeytindeki karasuyu sorununu çözmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Bakan Eroğlu, maden faaliyetlerinde çevre kanunu ile getirilen düzenleme konusunda kanun hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, "Bu konuda elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Ancak madencilerle kum, çakıl ve taş ocaklarını ayırmamız gerekiyor. Onların faturası sizlere çıkıyor. Halbuki madencilerin tahribatının fazla olmadığını biliyoruz. Çok özel bir durum olmazsa gerekli izinleri veriyoruz. Maden kanununun ilgili maddesini Anayasa Mahkemesi iptal etti ve 1 yıl süre verdi. Ancak Danıştay bu süreyi beklemeden yönetmeliklerin tamamını iptal etti. Ben de buna karşı olarak yönetmelik sürdüm, Danıştay onu da iptal etti. Şu anda kanun mecliste, dün akşam da gece geç saatlere kadar görüşmeleri sürdü. İnşallah çözeceğiz. İtirazınız varsa genel kurula gitmeden söyleyin. Çevreye duyarlı hassas madencilerin başımızın üstünde yeri var, vahşi çalışan madencilere karşıyız. Siz de kendi aranızdan taş, kum ve çakıl ocaklarını ayıklayın. Enerji Bakanımız da bunu söylüyor" dedi.

Bakan Eroğlu, bakanlığın Maliye Bakanlığı ile uzun süredir yaptığı temaslar sonucu 555 personelin alımını kabul ettirdiğini, bunlardan 240'ının çevre mühendisi olacağını, İzmir'de bu alanda yaşanan sıkıntıyı da gidereceklerini ifade etti. Eroğlu, "Basındaki arkadaşlarımıza da özellikle söylüyorum. Eleman alınacak denince çok talep oluyor. Ama burada torpil yok. Tamamen KPSS ile alınacak. Bize müracaat edilmesin" dedi. Bakan Eroğlu, balık çiftliklerini temsil eden üyenin çiftliklerin yeni yerlerine taşınmasına rağmen burada gemi bağlama yeri konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtmesi üzerine, ''Haklısınız, sorunun çözümü için birlikte çalışalım'' dedi.

DESTEK BEKLİYORUZ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise 2B vasfındaki arazilerin ülkenin kaynak sıkıntısını ortadan kaldırabilecek boyutta bir öneme sahip olduğunu, bu anlamda hükümetten destek beklediklerini söyledi. Demirtaş, orman yangınlarına karşı 6 adet yangın havuzu yaptırdıklarını, bölge müdürlüğüne bu konuda 75 bin liralık destek verme kararı aldıklarını, bu çeki de Bakan Eroğlu'na takdim etmek istediklerini sözlerine ekledi.