BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.431,44
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Uzmanı açıkladı! İstifa edenler kıdem tazminatı alabilir mi? 1 Mayıs 2008 detayı

Bilindiği üzere kıdem tazminatı milyonlarca çalışan için büyük bir önem taşıyor. İşsiz kalma durumlarında ekonomik bir güvence olan kıdem tazminatı istifa etme halinde alınabiliyor mu? İşte yanıtı..

Abone ol

Çalışanlar arasında sıklıkla gündeme gelen kıdem tazminatı, yasalara dayalı bir güvencedir. İşçi, çalıştığı süre boyunca göstermiş olduğu emek karşılığında bu hakkı kazanır. Bununla birlikte tazminatlar çalışanların işten çıkarılması durumunda geçimlerini bir süre daha devam ettirebilmek büyük önem taşıyor. Peki istifa etme durumlarında çalışanlar tazminatlarını alabiliyor mu? İşte Korkusuz Gazetesi'nin soru cevap köşesinden alınan örnekle merak edilen sorunun yanıtı;

İstifa eden tazminat alabilir mi? 

Sigortaya girişim 2016 senesinde yapıldı. 5400 günü tamamlayıp kısmi emeklilikten yararlanmayı düşünüyorum. 15 yıl çalışıp 5400 günü tamamladığımda işten istifa edersem kıdem tazminatımı alabilir miyim? Yoksa 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamadığım için alamaz mıyım?

1 Mayıs 2008

CEVAP: Emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlayarak kendi istekleriyle işten ayrılanların kıdem tazminatına hak kazanmaları ile ilgili düzenleme 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigortalı olanları kapsıyor. Sigorta başlangıcınız bu tarihten sonra olduğundan, emekliliğiniz için prim günü ve yaş şartına tabi olup, sigortalılık süresi şartına tabi değilsiniz. Ancak sigorta başlangıcınız 30 Nisan 2008 tarihinden sonra olduğundan, yaş dışındaki 5400 prim günü şartını sağlasanız da bu gerekçe ile işten ayrıldığınızda kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.