BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,77
ALTIN 2.399,64
HABER /  GÜNCEL

Üsküdara büyük meydan

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar için de bir meydan projesi hazırladı.

Abone ol

İstanbul'u birçok dünya kentinde olduğu gibi halkın rahat gezebileceği büyük meydanlara kavuşturmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar
için de bir meydan projesi hazırladı.

Onay için Anıtlar Kuruluna sunulan projede, trafik tamamen yerin altına alınırken, oluşturulacak meydanın altına 21 bin metrekarelik bir çarşı yapılacak. Proje uyarınca, Üsküdar'da Valide Sultan Camii'nin önünden İETT otobüslerinin durduğu alanlarına kadar bugünkü meydan tamamen boşaltılacak. Üsküdar Belediyesi, katlı otopark ve pazar yerleri yıkılacak. Alta 1449 araç kapasiteli otopark yapılacak, üstüne sağlı sollu teraslama yöntemiyle estetik, tarihi binalar inşa edilecek. Buradaki tarihi eserler kalacak.

Meydanda, ahşap yapılardan oluşan bir Arasta Çarşısı kurulacak. Aziz Mahmut Hüdai aksındaki 2 bin 300 metrekarelik alanda kültür ve sanat etkinlikleri, el sanatları ürünleri ve turistik eşyaların satılacağı birimler yer alacak. Birimler arasında 1300 metrekarelik Kentsel Bellek Müzesi, 615 metrekarelik restoran ve alış veriş birimleri, 115 metrekare alana sahip büfeler bulunacak. Sahilde Kuzguncuk istikametinden gelip Harem'e giden yol tamamen kaldırılacak. Yol, tünele alınacak. Üsküdar Meydanı'nın altından geçen Marmaray projesi ile meydan arasında 21 bin metre karelik bir yer altı çarşısı olacak. Yani yerin altına da bir meydan yapılacak. Çarşıda, 69 dükkan ve 488 araçlık otopark yer alacak.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, projenin, UNESCO'da birinci olacak bir proje olduğunu ve yapıldığında daha iyi anlaşılacağını dile getirdiler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı açıklamada, İstanbul'un meydan yoksunu bir kent olduğunu ifade ederek, amaçlarının kente yeni meydanlar kazandırmak olduğunu söyledi. Batıda meydanların ''Demokrasi Meydanı'' olarak anıldığına işaret eden Topbaş, ''Bu alanlar insanların ortaklaşa kullandığı, birbirine tahammül etme ve anlama alanları. Bizim amacımız da önceden kendine yeten, ancak kentteki gelişmeye paralel bugün ihtiyaca cevap vermeyen meydanları yeniden düzenleyerek,
meydan konseptine kavuşturmak ve yayaları rahat ettirmek'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince daha önce hazırlanan Beşiktaş Meydan Projesi de 3 No'lu Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştı.Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan bu meydan projelerinin yanı sıra Beyazıt ve Aksaray için de meydan projesi hazırlayacak. Ayrıca, Taksim ve Eminönü'nde de trafik yerin altına alınarak bu meydanlar yayalar için daha uygun hale getirilecek.