BIST 10.168
DOLAR 32,23
EURO 35,13
ALTIN 2.471,83
HABER /  DÜNYA

Barzani 500 milyon dolar istedi

Kuzey Irak’taki yerel ’Kürdistan Bölge Hükümeti’ Bağdat'a giderek payını istedi.

Abone ol

Kuzey Irak’taki yerel ’Kürdistan Bölge Hükümeti’ Başbakanı Neçirvan Barzani başkent Bağdat'a giderek, kendi paylarına düştüğünü öne sürdüğü 500 milyon dolarlık petrol gelirini isteyeceğini bildirdi.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve ’Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani’nin yeğeni Neçirvan Barzani, Bağdat’ta geçen ay yaptığı görüşmelerden sonra, "Kürtler’in kendilerini petrolden mahrum bırakacak her girişime şiddetle karşı çıkacağını, merkezi yönetimin içişlerine karışılması halinde bağımsızlık arzularının canlanacağını" söyledi. Barzani Bağdat’taki merkezi hükümetin, petrol kaynakları üzerinde hak talep etmesi halinde, başka seçeneklere başvuracaklarını de öne sürdü.

’MERKEZİ HÜKÜMET KÜRT BÖLGESİNE YATIRIMI SABOTE ETMEYE ÇALIŞIYOR’

Başbakan Barzani, Irak Petrol Bakanı Hüseyin El- Şehristani’nin, son bir yılda Kürtler’in imzaladığı petrol arama ve üretim anlaşmalarından hiç birinin Bağdat tarafından kabul edilmediğini, hükümetin yabancı sermayenin ’Kürt bölgesine’ yatırım yapmasını sabote etmeye çalıştığını öne sürdü. Barzani, açıklamasında Kürtler’in kendilerini petrolden mahrum bırakacak her girişime şiddetle karşı çıkacağını, içişlerine karışılmasının bağımsızlık arzularını canlandıracağını, denetimleri altındaki bölgedeki petrol kaynaklarının denetimi ile gelirinin tamamen Kürtler’e ait olduğunu savundu.

Kürt Başbakan, bayramdan hemen sonra bazı bakanlarla birlikte Bağdat’a giderek, kendilerine verilmesi gereken petrol gelirleri konusu gündeme getireceklerini ve henüz kendilerine ödenmeyen yarım milyar dolar paylarını isteyeceklerini söyledi. Neçirvan Barzani, Kürt hükümeti ile Bağdat’taki merkezi hükümetle yaşanan bazı sorunların çözümünü görüşerek, tartışmalı konular üzerinde anlaşmaya varmayı umduklarını da söyledi. Barzani, Kürt bölgesindeki sorunları çözmeye çalıştıklarını, Irak Anayasası’nın haklarını teminat altına aldığını, paylarına düşen geliri istediklerini söyledi.
Yerel Kürt hükümeti, geçen mayıs ayında Taktak bölgesinde yeni petrol yatakları bulunması için Türkiye’den Genel Enerji ve Kanada’dan Addax Petroleum’a 25 yıllık arama izni vermiş, Norveç’in DNO şirketi de geçen yılın kasım ayında anlaşma yapmıştı.