BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  GÜNCEL

Uluslararası borsalarda rekor artışlar

Amerikan Merkez Bankası FED'in, zayıf Amerikan ekonomisini desteklemek için ayda 85 milyar dolar tahvil satın alma programında bir değişiklik yapmayacağı yönündeki sürpriz açıklaması, borsada rekor artışlar getirdi.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil satın alma programında programında değişiklik yapmayacağını açıklamasının ardından uluslararası piyasalar yükselişe geçti.

FED, piyasadaki para hacmini arttırma (Quantitative Easing) programı çerçevesinde, zayıf Amerikan ekonomisini desteklemek amacıyla aylık 85 milyar dolar değerinde tahvil satın alma programında bu aşamada bir değişiklik yapmayacağını açıklamıştı.

Londra FTSE-100 endeksi güne yüzde 1,23 yükselişle başlarken, Paris Cac endeksi yüzde 1,32 arttı, Frankfurt Dax endeksi ise yüzde 1,15 değer kazandı.

Asya borsaları da FED’in tahvil alımı programında değişiklik yapmayacağı kararına olumlu tepki verdi.

Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 1,5, Hong Kong’daki Hang Seng de yaklaşık yüzde 2 arttı.

Avustralya’nın ASX 200 endeksi son beş yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 1,2’ye çıktı.

Çin, Tayvan ve Güney Kore piyasalarında ise tatil nedeniyle işlem yapılamıyor.

Amerikan Merkez Bankası'nın Çarşamba günü yaptığı açıklama sonrasında, ABD borsalarında da rekor yükselişler kaydedildi.

Merkez Bankası’nın tahvil alımlarının azaltılmamasına yönelik kararı, altında da dalgalanmalara neden oldu.

Kararın açıklanmasından sonra altın da son dört yılın en hızlı yükselişini kaydedip yaklaşık yüzde 4 oranında artarak onzu 1.364 dolara çıktı.

Dolarda sert düşüş

En büyük kazanç Asya ülkelerindeki gelişen piyasalarda kaydedildi.

Endonezya hisseleri 2011’den bu yana en büyük kazancı sağlayıp yüzde 4,4 arttı. Filipinler borsası da yüzde 3,1 yükseldi.

Malezya ringgiti ve Tayland bahtı da yaklaşık yüzde 2 oranında güçlendi.

Kararın ardından doların değeri de düştü.

Amerikan Merkez Bankası'nın kararı öncesinde, uluslararası piyasalarda yaklaşık 2 TL olan dolar önce 1,96 TL’ye, daha sonra 1,93 TL’ye kadar geriledi. Dolarda günlük kayıp yüzde 2,15’i buldu.

Uzmanlar, Çarşamba günü kaydedilen yükselişlerin beklendiğini ancak bu kazançların sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri olduğunu söylüyor.

FED, ekonomideki düzelme işaretlerinin kalıcı olduğu yolunda işaretler görene kadar bu programı sürdürme kararı aldı.

Ekonomideki iyileşme işaretlerinin sürdürülebilir olduğu yolunda yeterli kanıt görülene dek tahvil satın alma programını devam ettireceğini belirten FED, konut kredilerinin faizlerindeki artış ve kamu harcamalarındaki kesintilerin büyümeyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

FED, geçen yıl Eylül ayından beri aylık 85 milyar dolar tahvil alım programını uyguluyordu.

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, tahvil alımlarında kesintiye gidebileceklerini ilk kez Mayıs ayında dile getirmişti.

Bernanke’nin bu açıklamasından bu yana gelişme kaydeden piyasalar büyük sermaye çıkışlarına ve kurlarda dalgalanmalara tanık oldu.