BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,03
ALTIN 2.324,05
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna Rusya savaşında dördüncü gün! Rus askerleri demoralize oldu! Harkov'a girildi

RUSYA'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri işgalde dördüncü gün... Rus askerleri zaman geçtikçe demoralize olsa da işgali sürdürmeye devam ediyor. Kiev yakınlarında petrol deposu vuruldu, Rus ordusu Harkov'a giriş yaptı.

Abone ol

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş dördüncününde... Rus orduları ilerlemeyi sürdürse de bir yandan orduda kayıplardan ötürü gerginliğin de olduğu söyleniyor. ABD başta olmak üzere çok sayıda NATO ülkesi Rusya ve Putin'e yönelik yaptırım kararlarını peş peşe duyururken Kiev ve Moskova arasındaki diplomatik girişimlerden henüz olumlu bir sonuç çıkmadı.

Rus saldırılarında can kaybı 352'ye yükseldi

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın 23 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya yönelik düzenlediği saldırılarda 14'ü çocuk 352 sivilin hayatını kaybettiği, 116'sı çocuk olmak üzere bin 684 kişinin de yaralandığını açıkladı. 

AB'den Ukrayna'ya silah yardımı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ordusuna gönderilecek silah, mühimmat ve yakıtın yolda olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı askeri operasyonun bilançosu

Harekatın 4'üncü gününde taraflar operasyonlara ilişkin son bilançoları duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya ait 1067 askeri tesisin vurulduğunu bildirildi. Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada ise 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını bildirildi.

AB'den yeni yaptırımlar!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıklarken Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB'de yasaklanacağını bildirdi. AB Komisyonu Başkanı, Belarus'a da yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

Ukrayna'dan nükleer rest!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir" açıklamasını yaptı. Kuleba, Rusya'nın nükleer silahları alarma geçirmesine değinerek, "Bizi nükleer bombalar ile vursanız bile yenemezsiniz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın kaybı

 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, ''Düşmanın can kaybı 4 bin 300 olurken, 27 uçak, 706 zırhlı personel aracı, 146 tank, 50 topçu silahı, iki tane gemi yok edildi." ifadelerini kullandı.

Çatışmaların sürdüğü bölgeler haritayla böyle gösterildi:

Müzakereler için Belarus sınırında anlaşıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını bildirdi. Putin ise NATO'nun açıklamalarını gerekçe göstererek 'Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri'ne 'yüksek alarma' geçme emri verdi. Söz konusu emir sonrası birliğin 'özel savaş görevi durumuna' geçtiği belirtiliyor.

Ruslar direnişle karşı karşıya

 Rusların, Harkov'da ilerleyiş kaydetseler de şiddetli direnişle karşılaştıkları bildirildi. Halk hendek kazmaya dahi başladı.

Müzakere savaşları

 Müzakere için Putin'in Belarus önerisi Ukrayna lideri Zelenskiy tarafından önce kabul edilmemişti. Saat 15.00'e kadar verilen süre dolduktan sonra Ukraynalı heyeti Belarus'a gönderme kararı açıklandı.

4300 Rus askeri öldürüldü

 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin yaklaşık 4300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top ve 2 gemi kaybettiğini açıkladı.

Irpin'de kontrol Ukrayna'da

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında yer alan Irpin şehrinde Ukrayna ordusu, Rus birliklerine karşılık verdiği mücadelede galip gelerek kontrolü ele geçirdi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 27 kilometre uzaklıkta bulunan Irpin şehrinde Rus askeri birlikleri ile Ukrayna ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Ukrayna askerleri gösterdikleri direniş sonucu kentteki kontrolü ele geçirdi. Ayrıca Rusların başkente ilerleyişinin önüne geçilmesi için Buça-Irpin Köprüsü de havaya uçuruldu.

"Ukrayna halkı işgalcileri molotof kokteylleri ile yaktı"
Kiev etrafında bulunan küçük şehirlere yönelik açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Aleksey Arestoviç, "Kiev’e ve başkente yakın şehirlere gelince, oralarda düşman Bucha’ya, Gostomel’e ve Irpin’e girmeye çalıştı. Ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çok güçlü roket, top ve hava saldırısına maruz kalarak durduruldu. Bucha halkı da direnişe katıldı ve Rus askerlerini molotof kokteylleri ile yaktı" ifadelerini kullandı.

Kiev'de çapraz ateşte 6 yaşında çocuk öldü

 CNN, Kiev'de çapraz ateşte kalan 6 yaşında çocuğun hayatını kaybettiği haberini geçti.

Zelenskiy'den açıklama

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, "İşgalciler canlı olan her şeye karşı savaşıyorlar. Kreşleri, sivil yerleşim yerlerini, ambulansları, askeri nokta olmayan yerleşim yerlerini vuruyorlar" dedi.

Rus askerleri Ukrayna’da hasta taşıyan bir ambulansı vurdu

Müzakere açıklamaları

 Rusya'dan müzakere görüşmeleri için Belarus'a heyet gönderildiği açıklaması yapıldı. Ukrayna lideri Zelenskiy'den ise Belarus'dan düşen bombalar hatırlatarak güvenli olmadığı vurgulandı. Görüşme için İstanbul, Varşova ya da Budapeşte şehirleri önerildi.

Rus ordusu Harkov'a girdi

Harkov Valisi Oleg Sinegubov yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi.

Petrol deposu vuruldu

 Kiev'in 30 kilometre güneybatısındaki Vasylkiv kasabasındaki bir petrol deposunun vurulması sonrasında yangın çıktı. Kasabanın belediye başkanı Natalia Balasinovich, Rusya'nın Rus füzelerinin bölgedeki bir hava üssünün ana pistinin güneybatısındaki petrol deposunu hedef aldığını belirterek, "Düşman her şeyi yok etmek istiyor" dedi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, depodan yükselen duman görülüyor. 

Rus askerleri demoralize oldu!

 Türkiye'deki Ukrayna Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Yüzde yüz gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna’daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar!" denildi.

Kiev'i 2 saat içinde ele geçirecekler nerede?

 Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu

Rus ordusuna ait hava araçlarının, Su-27’lerin yanı sıra S-300 ve Buk M-1 hava savunma sistemleri ile imha edildiği vurgulanan açıklamada, akaryakıt taşıyan bir yük treninin ise Bayraktar TB2 SİHA ekibinin başarılı çalışmasıyla imha edildiği kaydedildi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, işgal girişiminin dördüncü gününde zafer nidalarıyla dolu bir konuşma gerçekleştirdi. Reznikov, "Kiev'i 2 saat içinde ele geçirme sözü verenler nerede? Neredeler? Onları göremiyorum. Bunun yerine kahraman bir ordu, muzaffer bir asker, korkusuz sınır muhafızları, kendini adamış kurtarıcılar, güvenilir polis memurları, yorulmak bilmeyen tıbbi melekler görüyorum. Silaha sarılan, toprak savunma saflarına katılan ve savaşan binlerce vatandaş görüyorum. Çocuklarının ve torunlarının geleceği için. Sevdikleri için. Atalarının anısına. Devletleri için. Herkes seni görüyor, tüm dünya! Önümüzde hala birçok zorluk var. Ama şimdi zaferimize inanan sadece biz değiliz.

Etrafa bak. Birçoğu sonunda korkularını yendi ve Kremlin'e meydan okumaya cesaret etti. Her saat daha fazla insan Avrupa'nın hiçbir yerinde böyle bir ordu olmadığını anlıyor. Bu ordu ve halkımız olmadan Avrupa asla güvende olmayacak. Biz olmadan, Avrupa basitçe var olmayacak. Bu yüzden yardım zaten geliyor, ki bu üç gün önce imkansızdı. Karanlık geri çekilecek. Şafak yakındır" diye konuştu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
NATO tarihte ilk kez yapıyor! Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası 40 bin askerlik NATO Mukabele Kuvveti oluşturuldu
Foto Galeri NATO tarihte ilk kez yapıyor! Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası 40 bin askerlik NATO Mukabele Kuvveti oluşturuldu Galeriye Gözat