BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.431,10
HABER /  DÜNYA

Ukrayna Rus işgaline hazırlanıyor! Devlet Başkanı Zelenskiy tatil ilan etti! Rusya'dan açıklama

Rusya'nın Ukrayna'yı 16 Şubat'ta işgal edeceği istihbaratı üzerine Ukrayna hazırlıkları artırmaya başladı. Ukrayna Devlet başkanı Zelenskiy yarını resmi tatil ilan etti. Rusya Savunma Savunma Bakanlığı ise ülkenin Ukrayna sınırındaki askeri bölgelerindeki bazı birliklerin tatbikatları tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıkladı

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat'ı "Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti.

Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesaj ile Ukraynalılara seslendi. 16 Şubat'ın saldırı günü olacağının iddia edildiğini aktaran Zelenskiy, "Biz onu Birlik Günü yapacağız. Gerekli karar imzalandı. O gün ulusal bayraklarımızı asacağız, sarı-mavi kurdelelerimizi takacağız ve tüm dünyaya birliğimizi göstereceğiz." ifadesini kullandı.

ABD medyasında ABD Başkanı Joe Biden'ın Batı ülke liderlerini, 16 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırabileceği yönünde bilgilendirdiği öne sürülmüştü.

Sivillere ve çocuklara askeri eğitim

Ukrayna Özel Kuvvetleri, Rusya'nın olası bir saldırısına karşı savunmayı güçlendirmek için ülkenin güneydoğusundaki Mariupol kentinde sivillere askeri eğitim veriyor.
Ukrayna Milli Muhafız Teşkilatı'nın bir birimi olan tabur tarafından verilen eğitimde kent sakinleri silah söküp takma, mermi sürme ve nişan alma eğitimi aldı. Özel Kuvvetler tabur komutanı Denys Prokopenko, en tehlikeli döneme girildiğine işaret ederek "Eğer Ruslar gelip saldırırsa ve Kiev, Mariupol, Odesa ya da başka bir yere kitlesel saldırı operasyonu başlatırsa insanlar hazır olmalı" dedi. Çocuklar da eğitim aldı Eğitime çocuk, genç, yaşlı her yaştan kişinin katıldı ve çocuklara da silah söküp takmayı öğretildi.

Eğitime katılanlardan 79 yaşındaki Valentyna Konstantynovska Rusya'nın işgal etmesi halinde ailesini savunmak istediğini belirterek "Bir şey olursa ateş etmeye hazırım. Ülkemi, kentimi ve çocuklarımı savunacağım. Bunu yapacağım çünkü bence hazırım. Ülkemi, kentimi kaybetmek istemiyorum" diye konuştu.

Rusya geri çekildi ve tepki gösterdi Başarısızlık olarak tarihe geçecek

Rusya'nın Interfax haber ajansı, Rus Savunma Bakanlığı'nın Güney ve Batı askeri bölgelerindeki bazı birimlerin operasyonlarını tamamladığını ve geri döndüklerini duyurduğunu aktardı. Rusya'nın Ukrayna sınırları yakının 100 binden  fazla asker yığması, özellikle Moskova'nın 10-20 Şubat'ta Belarus ile gerçekleştirdiği ortak tatbikatlar, Ukrayna'nın neredeyse Rus ordusu tarafından kuşatıldığı anlamına geldiği için, bir işgal korkusuna yol açmıştı. 

Diğer taraftan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski, Batı’daki bazı yayın organlarının Rusya'nın ülkeyi işgal edebileceğini öne sürdüğü tarih olan 16 Şubat'ta ülke halkını bayrakları dalgalandırmaya ve birlikte milli marşı söylemeye çağırdı. Bununla birlikte, Ukraynalı hükümet yetkilileri, Zelenski'nin yarın bir saldırı öngörmediğini, ancak yabancı basında çıkan haberlere yanıt verdiğini vurguladı. 

Başarısızlık günü olarak tarihe geçecek
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus ordusuna ait bazı birliklerin askeri üslerine geri dönmesine atıfta bulunarak “15 Şubat 2022, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek.” dedi.

Zaharova "15 Şubat 2022, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek. Tek bir kurşun atılmadan, rezil ve yok edilmiş olarak." dedi

 

Fransa'ya göre işgal için tüm unsurlar tamam
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı düzenlemesi için tüm unsurların oluştuğunu belirtti.

Le Drian, France 5 kanalında yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya krizinde gerilimin arttığını, bu gerilimin acil şekilde düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sahip olmasını engellemek istediğini ifade eden Le Drian, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı düzenlemesi için tüm unsurların oluştuğunu belirtti.

Le Drian, Ukrayna'nın egemenliğinin veya toprak bütünlüğünün Rusya'nın saldırısıyla sorgulanması halinde Moskova'ya yaptırım uygulanacağı kaydetti.

Ukrayna'yı finansal olarak destekleyeceklerini ancak asker göndermeyi düşünmediklerini ifade eden Le Drian, Putin'in aldığı "riskleri" bilmesi için "caydırıcı önlemler" alacaklarını söyledi.

İsrail tarafsız kalmak istiyor
Ukrayna'nın İsrail'den askeri yardım istediği ayrıca ara buluculuk teklif ettiği, ancak Tel Aviv yönetiminin ara buluculuk teklifine sıcak bakmadığı bildirildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, pazar günü UkraynaBirinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzhaparova ile yaptığı görüşme sonrasında, Ukrayna'nın ülkesinden askeri yardım istediğini ve bunun değerlendirileceğini söyledi.

Lapid, İsrail'in "hava trafiğinin durması" ihtimaline karşı vatandaşlarının tahliyesi için çok kısa bir süresi olduğunu hesapladığını aktardı.

Dzhaparova da İsrail basınına yaptığı açıklamada, "dost ülkelerden seyahat uyarılarının artırıldığı açıklamalarının panik, yatırımcıların ülkeyi terk etmesi ve Ukrayna'da bütçe sorunlarına yol açtığını" dile getirdi.

İsrail medyasının Ukrayna basınından aktardığına göre, Dzhaparova İsrail'den, Rusya ile Ukraynaarasındaki krize daha çok dahil olmasını ve gerilimi yatıştırmak için ara buluculuk talep etti.

Dzhaparova'nın Lapid'i Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmeye davet ettiği bilgisi paylaşıldı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Başkan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde! İşte dikkat çeken kareler
Foto Galeri Başkan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde! İşte dikkat çeken kareler Galeriye Gözat