BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.440,53
HABER /  POLİTİKA

Tüzmen ihtimas mı geçti?

Tüzmen'le ilgili iddialar sürüyor. Referans bu kez yine CNR'ye ait bir ihale dosyasını araladı.

Abone ol

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, CNR Holding'in sahibi Ceyda Erem'e metrekaresi 5 dolardan kiraladığı araziyi, müsteşarlık yaptığı dönemde talip olan İSBİ'ye '5 dolar ucuz' diyerek vermediği ileri sürüldü.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in CNR Holding'in sahibi Ceyda Erem'e metrekaresini 5 dolara kiraya verdiği 80 dönümlük araziyi, Dış Ticaret Müsteşarlığı yaptığı dönemde araziyi talip olan İstanbul Serbest Bölgesi İşletmesi AŞ'ye (İSBİ) "5 dolar ucuz" gerekçesiyle vize vermediği ileri sürüldü. 2000 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla serbest bölge genişleme alanı olarak belirlenen araziyi İSBİ'ye vermeyen Kürşad Tüzmen'in aradan 5 yıl geçtikten sonra önce İSBİ'ye sonra da CNR Holding'e kiralanmasına izin vermesi dikkat çekici bulundu.

Kürşad Tüzmen'in müsteşarlığı döneminde DTM'de bulunan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Dış Ticaret Müsteşarı olduğu 2000 yılında İSBİ bu araziyi kiralamak istedi. Tüzmen 5 dolar ucuz diyerek bu işletme hakkına izin vermedi" dedi. Genişletilen arazinin işletme ruhsatını almak amacıyla protokol metnini imzalamak için DTM Serbest Bölge Genel Müdürlüğü'ne giden İSBİ yetkililerinin elinin boş döndüğünü belirten yetkili, "İSBİ'ye metrekare başına 5 doların, söz konusu bölgenin çok değerli olduğu gerekçesi ile az olduğu söylendi. O rakama bölgenin verilmesinin kimseyi şaibeden kurtaramayacağı açık ve seçik olarak söylenildi. İSBİ'den fiyatı artırması istendi. Hem bölgeye yeni dahil edilen arazi için, hem de önceki arazi için fiyat artırılması gerek uyarısında bulunuldu. Protokol metninin imzalanması için yetki alınması gereken Tüzmen, arazi kiralama ücretinin ucuz olduğunu söyleyerek yetki vermedi" diye konuştu. Türkiye'deki diğer bir serbest bölge temsilcisi, "Arazinin işletme hakkının İSBİ'ye verildiğini Ceyda Erem araziyi kiralayınca öğrendik. Onun öncesinde duymamıştık" diye konuştu.

Arazi 5 yıl boş bekledi
Devlet arazisinde kurulmuş olan İstanbul Atatürk Havalimanı (İAHL) Serbest Bölgesi'nin kurucu ve işleticiliğini Bakanlar Kurulu kararıyla 1.7.1996 tarihinden itibaren 30 yıl için yap-işlet-devret modeline göre yüklenen İSBİ A.Ş., 500'ün üzerinde firmaya hizmet veren özel bir kuruluş olarak tanımlanıyor. Toplam 40 bin metrekare serbest bölge alanının 35 bin metrekaresi üzerinde ofis, işyeri ve depo olarak yapılaşma gerçekleştiren İSBİ, fiili doluluğun sağlanması üzerine bölge civarında bulunan yaklaşık 152 bin metrekare alanın serbest bölgeye tahsis edilmesini talep etti. Bakanlar Kurulu'nun 17.05.2000 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile istenilen arazininin bir kısmı yani daha önce gümrüksüz satış mağazaları olarak kullanılan alan (Ceyda Erem'in kiraladığı arazi) bölgeye dahil edildi. Diğer bir bölge ise genişleme alanı olarak bırakıldı.

Serbest bölgeye dahil edilen bölüm için uzun süre işletme ruhsatı protokolü imzalatamadığı iddia edilen İSBİ'nin bölgeyi Ceyda Erem'e metrekaresini 5 dolardan kiraya vermek yerine niçin depo ya da ofis yapıp daha fazla fiyattan kiraya vermediği merak konusu oldu. Bir serbest bölge temsilcisi, "İSBİ, 60 bin metrekarelik tek kat bina için 15 milyon dolar harcadı diyelim. Burayı metrekaresi aylık 15 dolardan kiraya verse, ayda 900 bin dolar, yılda 11 milyon dolar eder. Bir buçuk senede bu rakamı çıkartabilirdi" diye konuştu. İSBİ yetkilileri, Referans gazetesinin tüm çabalarına rağmen konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Referans