BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,82
ALTIN 2.439,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tuzluca'da ağaçlandırma seferberliği

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde 'Ağaçlandırma Uygulaması Projesi' kapsamında ağaç ve çiçek dikimi gerçekleştirildi.

Abone ol

İlçedeki ağaçlandırma çalışmalarına katılan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, tüm canlıların içinde bulundukları ortamla karşılıklı ilişki içinde olduğunu hatırlattı.

Türkan, insan yaşamını çok yakından ilgilendiren bu karşılıklı ilişkilerin, diğer bir deyişle "Doğal Sistemlerin" bilimsel olarak incelenmesi ve doğan sorunların belirli yöntemlerle çözümlenmesi gerekmekte olduğunu söyledi. Bu sorunu çözmeye çalışan, sorunlarla ilgili inceleme ve araştırmayı kendine konu seçen bilim dalı olan ekolojiyi bilmek gerektiğini savunan Türkan; "Orman kelimesini sadece ağaç topluluğu olarak düşünmek doğru değildir. Orman, ağaçlarla birlikte aralarında karşılıklı etki ve ilişkiler bulunan diğer bitkiler, fauna, mikroorganizma, toprak, hava, su ve iklim gibi diğer doğa faktörlerinin oluşturdukları doğal bir sistemdir. Bizler de bu ekosistem de yaşamımızı sürdürmekteyiz.

Dolayısıyla yaşadığımız ülkeyi, bölgeyi, ilçeyi, köyü, hatta evimizin önünü bile ağaçlarla donatmalıyız. Biz de bu anlayış doğrultusunda ilçemizi güllerle, çiçeklerle, ağaçlarla süsleyip adeta bir sanat galerisi haline getireceğiz"
dedi.

Başkan Türkan, "Proje kapsamında işi ehline yani orman mühendisine bırakarak iklim, toprak ve topoğrafik özelliklere göre nereye hangi tür fidanların dikileceği belirlenmiştir. İlçe merkezindeki ana yol kenarları, refüj kaldırım araları, park, bahçe, resmi kurumların önleri ve muhtelif yerlere 500 adet çam fidanı, leylak, gül fidanı dikilmiştir. Vatandaşlarımızdan ricam, dikilen fidanların, güllerin, çiçekleri korumaktır. Dikilen fidanların hepimizin ortak mirasıdır. Bunları elbirliği ile sahip çıkıp yaşatmamız gerekmektedir" ifadesinde bulundu.