BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.441,84
HABER /  GÜNCEL

İstiklal Marşı dinlemeyene balık yok!

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yıllardır belediye hoporlerinden İstiklal Marşı dinletiliyor.

Abone ol

Yıllardır süren ve artık halk tarafından da  kanıksanan bu uygulama Pazartesi sabah saat 9:00, Cuma ve Pazar günü saat 17:00’de olmak üzere haftada üç gün gerçekleştiriliyor.

Birgün'den Elçin Yıldıral'ın haberine göre uygulamaya askerler de eşlik ediyor.Marş çalındığı sırada ilçedeki Cumhuriyet Meydanı’na gelen bir grup asker burada bir tören düzenliyor. Ancak bu uygulamanın zaman zaman halk arasında gerilime yol açtığı da belirtiliyor. İddialara göre, Marşın çalındığı sırada ‘hazır olda’ durmayan bazı yurttaşlar uyarılara, tacizlere, şiddete maruz kalıyor. Hatta yurttaşlar vatanhainliği ile suçlanıyor. Bu tür baskılardan bölgedeki turistler de nasibini alıyor.

İLGİNÇ SAVUNMA

Marşın 20 yıldır çalındığını belirten Ayvalık'ın CHP’li Belediye Başkan Vekili Fatih Ayyürek, ise uygulamayı savunuyor. Akyürek'in iddiasına göre marş hafta sonunun başladığını ve bittiğini belirtmek için çalınıyor ve Ayvalık dağınık olduğu nedeniyle merkez dışında yaşayanlar için gerekli. Ayyürek, İstiklal Marşı’nın hoporlerden çalınmasını ayrıca şu sözlerle de savunuyor: “Türkiye’de son zamanlarda yaşananlar nedeniyle bugünlerde böyle bir törene ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.” Marş uygulamasının yasal bir zorunluluğu olmadığını da sözlerine ekleyen Ayyürek, “Bu uygulama yıllardır sürüyor. Halk da alışmış durumda. Bu nedenle bu uygulama olmazsa olmaz diye ” diyor.

TEBRİK ALIYORLARMIŞ!

Hazır olda durmayan yurttaşların da bu uygulamaya "saygı gösterenler" tarafından uyarıldığını aktaran Ayyürek şunları söylüyor:

“Yoldaki araçlar ve vatandaşlar marş çalındığı sırada duruyor. Bu uygulamayı fark etmeyip yürümeye devam edenler ise uyarılıyor. Ancak zorlama yok. Zaten onlar da herkesin durduğunu görence bir müddet sonra hazır ola geçiyorlar. İlle duracaksın veya saygı göstereceksin diye bir durum yok. Üstelik turistler de gayet saygılı. Geçen gün marş çalındığı sırada herkes durunca onlar da sağa sola bakmaya başladılar. Ben de belli etmeden yanlarına giderek, Milli Marş’ın okunduğunu söyledim. Bunun üzerine onlar da hazır ola geçtiler. Uygulamadan dolayı Uşak, Ankara ve Adana’dan bizleri arayarak, bu uygulamanın hoşlarına gittiğini söyleyenler ve bize teşekkür edenler oldu. Daha açık konuşayım doğulu vatandaşlar da burada yaşıyor ona rağmen bu vatandaşlarımız da saygı gösteriyorlar”

'Saygı göstermiyorsan balık yemeye hakkın yok'

Marşın okunması daha önce de gündeme gelmişti. Ayvalık’ın eski MHP’li Belediye Başkanı Ahmet Tüfekçi 8 yıl önce,  “29 Mayıs 1919 tarihinde işgal kuvvetlerine karşı 172. Alayın yarbay Ali Çetinkaya komutasında ilk kurşunu atmasının anısına bu İstiklal Marşı töreni yapılır ve 50 yıldır belediye hoparlöründen çalınır” şeklinde yanıt vermişti. Tüfekçi ayrıca İstiklal Marşı uygulamasının tatil için Ayvalık’a gelenlerin tepkisine neden olduğu yönündeki eleştirilere ise  şöyle karşılık vermişti:

"İstiklal Marşı'na saygı göstermeyenin balık yemeye hakkı yok.  Ayvalık yalnız zeytinyağı ve turistik özellikleri ile değil milli mücadelede ilk kurşunu atan yerleşim merkezi olması nedeniyle tarihi özelliği ile de ön plandadır. İstiklal Marşı ve 10. Yıl Marşı'nı unuttuğumuz için Türkiye dilenci oldu. İstiklal Marşı'ndan rahatsız olanlara yazıklar olsun, biz 50 yıllık geleneği bozmayacak ve yayınlara devam edeceğiz."