BIST 9.554
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.488,62
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin ilk yavruları

İzmir'de, Türkiye'de ilk kez dünyaya gelen fil, Ankara'da ise ikiz boz ayı yavruları basına tanıtıldı.

Abone ol

İzmir ve Ankara'daki doğal yaşam parklarında yetiştirilen fil ve ayı yavruları basına tanıtıldı. Türkiye'de ilk kez dünyaya gelen fil ile Ankara'daki ayı yavruların adları ise anketle belirlenecek. 

TÜRKİYE'NİN İLK FİLİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Doğal Yaşam Parkı'nın en çok ilgi gören üyeleri arasında yer alan fillerin sayısı üçe yükseldi. Asya filleri Begümcan ve Winner'in ilk yavrularının dünyaya gelmesi, Doğal Yaşam Parkı'nda sevinç ve heyecan yarattı. 15 yaşındaki Begümcan ve 9 yaşındaki Winner'in 2008 yılında başlayan birlikteliğinin ardından 5 Şubat akşamı dişi bir yavru dünyaya geldi. Yaklaşık 610 gün süren gebeliğin ardından dişi fil Begümcan, 110 kilogram ağırlığında sağlıklı bir yavru doğurdu.

Soyları tükenme tehdidi altındaki Asya fillerinin Türkiye'de ilk kez yavrulaması günlerdir uykusuz bir şekilde bekleyen bakıcı ve uzmanlara rahat bir nefes aldırdı.

BUNLAR DA BOZ AYI YAVRULARI 

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi ise yeni doğan 2 dişi boz ayı yavrusunun tanıtımını yaptı.

Çiftlik görevlilerinin, yavruları ininden ayırıp kameraların önüne çıkarması üzerine, anne ve baba ayı kızdı. Yavrularına ulaşmak için kendilerine ayrılan bölümden çıkmak isteyen ayılar, bağırışlar içinde duvarlara tırmandı, ancak yavrusu inine konulunca sakinleşti.

AOÇ Hayvanat Bahçesi'nde, Doğal Yaşam Alanı Projesi kapsamında doğan 2 yavru ayı 62 günlük oldu. Ayıların babası 10 yaşında, anne ayı ise 34 yaşında.

İSİM ARANIYOR

Boz ayıların henüz isimleri bulunmadığı için AOÇ yetkilileri, internet üzerinden isim kampanyası başlattı. İsimleri, kura çekiminin ardından belirlenecek yavru ayıların sevimliliği Başkentlilerin ilgisini çekti.

Yavruların daha yakından çekilmesi için kameraların ayıların yuvasına yönelmesi hayvanat bahçesinde hareketliliğe sebep oldu. Yavru ayılardan birinin anne babasından ayrılması üzerine ayılar çok kızdı. Yavru ayının bakıcısının elinde bağırışlarını duyan anne ve baba ayı, kendilerine ayrılan çitlerin içinde sağa sola koşuşturmaya başladı. Yavrusuna bir şey olmasından korkan anne baba ayılar, bağırışlar içinde duvarlara tırmandı. Yavrunun yeniden inine konulması üzerine ayılar sakinleşti.

İŞTE TÜRKİYE'NİN İLK YAVRULARI/FOTO GALERİ