BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  GÜNCEL

NATO Libya özrünü geri çekti

Libyalı isyancıların komutanı en az 13 savaşçılarının ölümüne yol açan hava saldırısı konusunda Nato'nun özür dilendiğini söylemişti. Fakat Nato, özür dilemeğini açıkladı.

Abone ol

Nato, Libya'nın doğusunda Ecdebiye kenti yakınlarında isyancılara ait bir tank konvoyunu yanlışlıkla hedef almasından dolayı özür dilemediğini açıkladı.

Bundan önce isyancı birliklerin komutanı Abdülfettah Yunus, Nato'nun saldırıdan dolayı kendilerine özür dilediğni söylemişti.

İsyancılar, Nato saldırısında 13 adamlarının öldüğünü söylüyor.

Nato'nun Libya operasyonu komutan yardımcısı Tuğamiral Russ Harding, sahada tankların farklı yönlerde ilerlediği çok belirsiz bir tablo ile karşılaşıldığını ve saldırıya uğrayan tankların isyancılar tarafından kullandığına dair Nato'ya hiçbir bilgi verilmediğini açıkladı.

İsyancı komutan Abdülfettah Yunus ise tankları cephe hattına sevkettikleri bilgisini Nato'ya önceden ilettiklerini söylüyor.

Nato'nun Libyalı isyancıların konvoyuna dört füze attığı bildirildi.

'Yardım gemisi Misrata'da'

Öte yandan gıda ve ilaç gibi acil yardım malzemeleri taşıyan bir gemi Libya'nın batısında, kuşatma altındaki Misrata'ya ulaştı.

BM Dünya Gıda Programı'nca gönderilen gemide 30 bin kişiye bir ay yeteceği söylenen miktarda ilaç ve tıbbi malzeme yanında doktorlar da bulunduğu açıklandı.

Gemide ayrıca yüzlerce ton yüksek enerjili bisküvi, un ve su artıma tabletleri var.

Misrata, Libya'nın en büyük üçüncü kenti birkaç haftadır Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerce kuşatma altında.

İsyancıların sözcüsü dün Misrata'nın Libya hükümetine sadık güçlerce bombalanması sonucu beş sivilin öldüğünü açıklamıştı.

Saf değiştirene dek ülkenin içişleri bakanı olan General Abdülfettah Yunus, hafta ortasında NATO acilen Kaddafi mevzilerine baskıyı yoğunlaştırmazsa Misrata'nın yok olacağı uyarısında bulunmuştu.

Yunus bu nedenle saldırıların yoğunlaştırılmasını istedi.

Türkiye'de ise Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı isyancıların dile getirdiği, NATO saldırılarının önünün kesildiği iddialarını kesin dille reddetti.

Türkiye'nin tek amacının demokrasiye geçiş için şartların oluşması ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunması olduğunu belirten Erdoğan , bir an önce ateşkes sağlanması için çalışıldığını belirtti.

Bu arada Libya Devlet Televizyonu, hükümet güçlerinin ülkenin doğusundaki sahil kasabası Brega'yı tamamen kontrol eder görünürken çekilmiş görüntülerini yayımladı.