BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.421,05
HABER /  GÜNCEL

Şimdi de Süper Mikrop alarmı verildi!

Dünya Sağlık Örgütü'nü 'süper mikrop' adı verilen bakterilerden NDM-1'in yayılmaya başladığını ve bunun dünyada kabusa neden olacağını açıkladı.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da antibiyotiklere dirençli bakterilerin miktarındaki artışın kiritik seviyeye ulaştığını ve artık bu bakterilerle var olan ilaçlarla savaşma ihtimalinin kalmadığını açıkladı.

Dünya, her eyıl yeni bir mikrop çeşidi ile mücadele veriyor. Dünyada son yıllarda 'Kuş Gribi' denilen H5N1'den sonra, 'Domuz Gribi' H1N1 virüsü görüldü. Yüzlerce insan bu virüsler nedeniyle hayatını kaybetti. Virüslere karşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi öönlemler alınarak mücadele edildi. 

BİR 'SÜPER MİKROP'UMUZ EKSİKTİ

2011 yılının ilk aylarında ise Keçi Gribi adı verilen yeni bir virüs ortaya çıkmıştı. Tam keçi gribinden kurtulduk derken şimdi de yeni bir virüs uyarısı yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotiğe direnen Süper Mikrop (NDM-1) adlı yeni bir bakteri alarmı verdi.

AB içinde her yıl 25 bin kişi en yeni antibiyotikleri bile alt eden bakteri enfeksiyonları dolayısıyla hayatını kaybederken, WHO yeni antibiyotikler üretmek için çaba gösterilmezse tedavi edilemeyen enfeksiyonların dünyaya yayıldığı bir kâbus senaryosuna işaret etti. Bakteriler şimdi Hindistan'da içme sularına bulaştı ve kolera ile yayılabilir hale geldi.

ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİ

Uzmanlar 'süpermikrop' adı verilen bu bakterilerden biri olan NDM-1'in çoktan yayılmaya başladığı uyarısında bulunuyor. İngiliz Cardiff Üniversitesi'nden Profesör Tim Walsh'ın geçen sene ağustos ayında tıp dergisi Lancet'de yayımladığı bu konu üzerinde ilk olan kapsamlı araştırmasına göre NDM-1 adlı enzim, bakterileri değiştirerek onları neredeyse antibiyotiklere dirençli hale getiriyor.

NDM-1 enzimi bugüne kadar sadece insan bağırsağında bulunan iki bakteride görülmüştü. Cardiff Üniversitesi araştırmacıları şimdi bu genin dizanteri ve koleraya neden olan bakterileriler de bulaştığını açıkladı.