BIST 10.184
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.463,13
HABER /  DÜNYA

Türkiyenin Hizbullah şartı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye'nin olmazsa olmazını açıkladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Lübnan'a gönderilecek Uluslararası Barış Gücü'ne katkı konusunda, Türkiye'nin Hizbullah'ın silahsızlandırılması gibi bir misyonu kabul etmediğini belirterek, "Böyle bir misyon verilirse Türkiye'nin bu çerçevede bu güce katkıda bulunması söz konusu olamaz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, haftalık basın toplantısında Lübnan'a gönderilecek barış gücü ile ilgili bir soruya, "Hizbullah'ın silahsızlandırılması gibi bir misyonu Türkiye kabul etmemekte.Türkiye'nin bu çerçevede göreve katkıda bulunması söz konusu olamaz" diye konuştu. Türkiye'nin oraya hangi amaçla gideceğin gayet açık olduğunun altını çizen İnsani özellikli, insani yardım faaliyetlerini içeren, oranın alt yapısı imar edecek yapıda güç gönderilmesinin söz konusu olduğunu belirten Tan, ancak henüz Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderip göndermemeye karar vermediğini kaydetti. Konuyla ilgili teknik değerlendirmelerin yapıldığını kesin bir tarih olmadığını vurgulayan Tan, "Ne zaman olacağını bilmiyorum ama uzun süreceğini sanmıyorum" dedi.

BM GENEL SEKRETERİ ANNAN BÖLGE TURU ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE'YE GELİYOR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'a 6 Eylül'de Türkiye'yi ziyaret etmesi yönünde bir teklif yapıldığını, bu ziyaret gerçekleşirse, görüşmede sadece Ortadoğu'daki gelişmelerin değil Kıbrıs konusunun da gündeme geleceğini söyledi. Tan, "Genel Sekreter'e 6 Eylül tarihini teklif ettiğimiz doğrudur. Şayet geldiği takdirde BM Genel Sekreteri ile ilgilendiği konularda, bizimle ilgili bütün meselelerin ele alınması gayet doğaldır. Bunun içerisinde Kıbrıs da, Lübnan da diğer konular da olacaktır" diye konuştu. Tan, duyumlarının Annan'ın bir bölge turu çerçevesinde Türkiye'ye geleceği yönünde olduğunu sözlerine ekledi.

Bir gazetecinin PKK'nın üst düzey elemanlarından Murat Karayılan'ın Erbil'den Almanya'ya gittiği ve Türkiye'nin Almanya'dan iadesini talep ettiği yönündeki duyumların doğru olup olmadığının sorması üzerine Tan, kendisinde böyle bir bilginin olmadığını söyledi. ABD'li bir uzmanın, 'Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulursa Türkiye buna itiraz edemez' yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Tan, "Bu bir ABD'li uzmandır, bizim muhatabımız değildir. Bizim muhatabımız ABD yönetimidir. Uzmanın görüşleri ve açıklamaları sadece kendisini bağlar" diye cevap verdi. Tan, bir soru üzerine Bakan Gül'ün bölge ülkeleri ziyareti çerçevesinde İran'a herhangi bir programın olmadığını bildirdi.