BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.495,74
HABER /  DÜNYA

İsrail kasten sivilleri vurdu

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'i, Lübnan'da kasten sivil hedeflerini vurmakla suçladı.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'i, Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyon sırasında kasten sivil hedeflerini vurmakla suçladı.

Örgütün yayımladığı raporda, İsrail'in bu operasyon sırasında gıda satışı yapılan dükkanları kasıtlı olarak vurduğu, yardım konvoylarını kasten engellediği, halkı kaçmaya zorlamak için hastanelerle su ve elektrik santrallerini hedef aldığı belirtildi.

İsrail'in söz konusu eylemlerinin, maddi hasar vermekten çok askeri stratejinin ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edilen açıklamada, Birleşmiş Milletler'e de uluslararası insan hakları yasasının her iki tarafça ihlalinin araştırılması için hızla bağımsız bir soruşturma başlatması çağrısında bulunuldu.

Raporda, İsrail'in 12 temmuz-14 ağustos tarihleri arasında Lübnan'da 7 bini aşkın hedefe karşı 7 binden fazla hava saldırısı düzenlediği ve bu operasyonlarda doğrudan sivil hedeflere saldırılmış olabileceği vurgulandı ve bu tür eylemlerin savaş suçu olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, İsrail donanmasının 2 bin 500 civarında bombardıman yaptığı, Lübnan hükümetine göre kilit öneme sahip 31 altyapı tesisinin tamamen ya da kısmen yıkıldığı, 25'ten fazla benzin istasyonu ve 900 işyerinin vurulduğu, 300 binden fazla ev ve büronun hedef alındığı ifade edildi.