BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'nin coğrafi işaretleri artık Türk Patent internet sitesinde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin coğrafi işaretlerinin, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun internet sitesine taşındığını duyurdu.

Abone ol

İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan “coğrafi işaret envanterinin dijital ortama aktarılması” kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, coğrafi işaret envanterini www.ci.gov.tr internet sitesi ile dijital platforma taşıdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank konuyla ilgili, “İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan bir icraatı daha hayata geçiriklerini söyleyerek, ‘Coğrafi İşaret Envanterinin Dijital Platforma Taşınması’ projesini tamamladıklarını dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ İŞARETLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Sitede Bakanlığa bağlı kuruluş olan 'Türk Patent' tarafından tescil işlemleri tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretlerine ilişkin envantere yer verildiğini belirten Varank, şu açıklamalarda bulundu:

“Coğrafi işaretler, farkı ve ünü yöresinden kaynaklanan, kalitesi denetimle korunan benzersiz ve özgün ürünlerimizi tescil için veriliyor. Ayrıca bu ürünlerin eş değerlerine göre daha yüksek ihracat değeri olduğu için ekonomik açıdan da katma değer oluşturuyorlar. İhracatımızı geliştirmek için bu ürünlerin yurt dışında tescil edilmesi de büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede halen Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı AB’de tescilli olup, 14 ürünümüzün tescil işlemleri de sürüyor"

Tescil sayısı 406
Geçmişten miras kalan bu değerleri nesiller boyunca muhafaza etmek ve ekonomik değerlerini mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmak adına bu alanda pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Varank, şunları kaydetti:
"10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu bu çalışmaların başında geliyor. Son iki senede 198 yeni tescil gerçekleştirerek coğrafi işaret tescil sayımızı 406’ya çıkardık. Bu ürünlerin tüketiciler açısından farkındalığını arttırmak için AB ülkelerinde de kullanılan yeni bir amblem uygulaması başlattık. 28 Kasım 2018’de Ticaret Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle coğrafi işaretlerin piyasa denetimini kuvvetlendirdik.”

Bakan Varank, faaliyete geçen internet sitesi sayesinde coğrafi işaretlerle ilgili tüm kamu kurumları, STK’lar, üretici ve tüketicilerin aynı platformda buluşup, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunabileceklerine işaret etti.

Araştırmacılara zengin bir kaynak olacak
Ayrıca Varank, “Sitemizde coğrafi işaretlere ilişkin başvuru ve tescil bilgileri anlık olarak paylaşılırken; başvuru ve denetimlere ilişkin kılavuzlar, coğrafi işaret uygulamaları başarı hikayeleri, tescilli coğrafi işaretlerin üreticileri gibi bilgiler de hizmete sunulacak. Oluşturduğumuz güçlü veritabanıyla istatistiki veriler bu konuda çalışan araştırmacılar için zengin bir kaynak olacak. Kurduğumuz bu platformla coğrafi işaretlere yönelik çalışma ve faaliyetler daha verimli şekilde yürütülebilecek. Ülke genelinde konuya ilişkin farkındalığın artmasıyla ekonomik katma değerimiz de artacak” dedi.