BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.394,39
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeden yüzyılın enerji projesi

Türkiye ile İsrail'in ortak projesi hayata geçtiğinde tüm dünyada enerji dengeleri değişecek. Tükiye eneji terminali olacak.

Abone ol

Türkiye ve İsrail, Karadeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Rus ve Kazak petrollerinin daha çabuk ve güvenli şekilde Uzakdoğu pazarına ulaştırılmasını hedefleyen bir boru hattı inşa edilmesi için mutabakata vardı. Konuyla ilgili görüşmenin mutabakat zaptı, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Beneliezer arasında önceki akşam Tel Aviv'de imzalandı.

TÜRKİYE ENERJİ TERMİNALİ OLACAK

Projede, Türkiye'nin Ceyhan petrol terminali kilit rol oynuyor. Halen Irak'ın kuzey petrol sahalarını Kerkük-Yumurtalık ve Hazar Denizi'ndeki Azeri petrol yataklarını, Bakü-Tiflis-Ceyhan hatlarıyla Akdeniz'e, dünya pazarlarına indiren Ceyhan terminali, Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşasıyla Karadeniz'e inen Rus ve Kazak petrolleri için de bir çıkış olacak.

2009'DA PROJE TAMAMLANACAK

1-1.5 milyar dolara mal olacak Samsun-Ceyhan inşaatının 2009 başında işletmeye hazır hale getirileceğini söyleniyor. Türk ve İsrail hükümetlerinin nihai anlaşmaya varması halinde, 610 kilometrelik Ceyhan-Ashkelon hattının ise, Akdeniz altından inşaatına 2008'de başlanıp en geç 2010-11 yılına dek işletmeye hazır hale getirilebileceği bildiriliyor.

STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR

Japonya, Kore, Çin ve Hindistan'a daha kolay ve çabuk petrol ulaştıracak Karadeniz-Kızıldeniz koridoru pojesinin Hindistan ve Japon şirketlerince maddi olarak da desteklenmesi, enerji güvenliği açısından değerlendiriliyor. Türkiye-İsrail mutabakat zaptında, Karadeniz-Kızıldeniz hattının yalnızca bir petrol boru hattı olmayacağı, 'çok amaçlı boru hattı' olacağı vurgulanıyor. Zabıtta, bu çoklu boru hattının aynı zamanda doğalgaz, su ve elektrik hatlarının taşınmasına da hizmet etmesi gerektiği vurgulanıyor.

GÜLER: DÜNYA DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK
Enerji Bakanı Hilmi Güler, İsrail ile imzalanan mutabakata ilişkinşu açıklamayı yaptı: "Aynı projeyle petrol, doğalgaz, su ve elektrik taşınması dünyada ilk kez yapılıyor olacak. Dünya çapında ses getirecek bir proje olacak. Dünya enerji dengelerini değiştirecek. Türkiye'yi enerji oyununda asli aktörlerden biri haline getirecek.

Haber: Murat Yetkin
Kaynak:www.radikal.com.tr