BIST 10.145
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.456,77
HABER /  EKONOMİ

Finans çevrelerinden ABye rest

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince tavrını koydu: "Türkiye AB'ye üye olmak mecburiyetinde değil."

Abone ol

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmak mecburiyetinde olmadığını söyledi. Türkiye'nin kimlik arayışında olan bir ülke olmadığını belirten Özince şunları söyledi: 'Türkiye AB'ye üye olmak mecburiyetinde diye bir durum söz konusu değil. Türkiye AB'ye üye olmasa bile, AB'nin en yakın muhatabı olacak. Çünkü, Türkiye'nin giderek yükselen güç olacağı konusunda hiçbir terddüt yok. AB olmadan da Türkiye bunu başaracaktır. Yeter ki, ekonomide olduğu gibi siyasette de istikrarı koruyalım. Durup durup rejim endişelerine düşmememiz lazım.'

AB SERMAYESİ TÜRKİYE'DE

AB'nin özellikle finans sektörü ağırlıklı sermayesinin Türkiye'ye çoktan geldiğini ifade eden Ersin Özince, 'Ülkeler için en muhafazakar sektör, finans sektörüdür. AB sermayesi özellikle bu sektörde Türkiye'ye çoktan girdi. Dolayısıyla Türkiye, ticaret açısından AB'nin ayrılmaz bir parçası' dedi.
YERLİ SERMAYE ÖZENDİRİLSİN

Yerli sermayeyi bu sektöre girdiği için 'illallah' dedirtmeyecek, rekabeti bozmayan ama destekleyen politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Özince, 'Türklerin bankacılık sektörüne girişi Cumhuriyet'le başlayan bir olgu. Sektörde daha 100 seneyi bile devirmedik' dedi.

Bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payına da değinen Özince, yabancı sermayenin sektöre önemli katkılar sağlayacağını ancak yerli sermayedarın da sektörden bu kadar kolay çıkmaması gerektiğini söyledi. Özince, 'Ben burada yabancı sermayeyi kısıtlayalım demiyorum. Ama yerli sermayeyi biraz özendirelim' şeklinde konuştu.

Kaynak:www.aksam.com.tr