BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Rusya'yı bitirecek proje

Türkiye, Rusya'yla yaşadığı uçak krizinden sonra en çok korkulan konu olan doğalgaz konusunda yeni bir çözüm buldu. Türkiye'nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacı karşılanacak.

Abone ol

Türkiye, gazda Rusya ve İran'a bağımlılığımızı azaltacak bir projeye imza atıyor.

Türkiye'nin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak Kuzey Irak gazında ihale 9 Şubat'ta yapılacak.

RUSYA VE İRAN'A BAĞIMLILIK AZALACAK

Kuzey Irak gazında ihale Şubat'ta yapılacak. İki yıl içinde başlaması beklenen gaz akışı ile Rusya ve İran'a bağımlılık azalacak. Türkiye'de fiyatlar ucuzlayacak.

2 ŞUBATTA İHALE AÇILIYOR

Kuzey Irak gazını Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlaması öngörülen Şırnak doğal gaz boru hattı yapım işi, A Haber'de yer alan bilgilere göre; 9 şubat 2016'da ihale edilecek.

YÜKSEK BASINÇ DOĞALGAZ BORU HATTI

Botaş'ın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Mardin Doğal Gaz Boru Hattı'nın yaklaşık 35'inci kilometresinde bulunan Serenli Big İstasyonu'ndaki bağlantı vanasından başlayarak yaklaşık 185,1 kilometre uzunluğunda ve 40 inç çapında yüksek basınç doğalgaz boru hattı yapılacak.

İŞİN TAMAMI İÇİN TEKLİF VERİLECEK

İhalede işin tamamı için teklif verilecek ve konsorsiyum olarak teklif verilmesi söz konusu olmayacak. Hattın yapım süresi yer tesliminden itibaren 720 takvim günü olacak.

20 MİLYAR METREKÜP PİYASAMIZA AKACAK

Bölgede en aktif firmalardan biri olan Genel Enerji'nin Başkanı Tony Hayward, "2020'lerin başında 20 milyar metreküp doğalgaz Türk piyasasına akacak. Buradan da Avrupa'ya gidiş olacak" diye konuşmuştu.

TÜRKİYE'NİN 50 YILLIK İHTİYACI KARŞILANACAK

Türkiye'nin enerjide alternatiflerinden biri olan Kuzey Irak gazı Türkiye'nin 50 yıllık talebini karşılayacak büyüklükte.

DOĞALGAZIN YARISINDAN FAZLASI RUSYA'DAN 

Rusya'yı Türkiye için ekonomik anlamda vazgeçilmez kılan en önemli konulardan birisi doğalgaz.

Toplam doğalgaz ithalatının yüzde 54'ünü Rusya'dan yapan Türkiye, Rus doğalgazının kapasitesini de artırmak ve bu yolla ekonomik büyümenin yakıtını da elde etmek istiyor.

TÜRKİYE'NİN İMALAT ÇARKLARI RUSYA'NIN ELİNDE

Rusya'dan alınan doğalgazın önemli bir bölümü ısınmanın yanı sıra elektrik üretiminde de kullanıldığı için, Türk imalat sektöründe çarkların dönmesi de bir anlamda Rus doğalgazına bağlı konumda.