BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  DÜNYA

YPG'nin Cerablus için B planı belli oldu

PYD'nin Cerablus planı ne? PKK'nin Suriye kolu PYD, Cerablus'u ele geçirmek için güneyden saldıracak.

Abone ol

Afrin - Cerablus arasındaki alanı ele geçirerek Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşturmak isteyen terör örgütü PYD, bu amacına doğu - batı hattından geçerek ulaşamayınca rotasını güneydeki Tişrin’e ve Münbiç’e çevirdi.

Star gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin tepkisinden de çekinen örgüt, ‘büyük U rotası’ ile Teşrin Barajını aşarak kuzeyden güneye indi ve ilk hedefini Munbiç şehri olarak belirledi.

PYD'NİN YENİ STRATEJİSİ

PYD’nin yeni stratejisi, BM’nin 2016’da başlatacağı ateşkes müzakerelerine Cerablus sınırına dayanmış bir şekilde girmek ve kendisini siyasi bir aktör olarak kabul ettirmek.

MECBURİ ROTA

Bölgeden kaynaklar STAR’a, “PYD sınır kesiminden doğrudan Cerablus’a geçemeyeceğini anlayınca rotasını değiştirdi. Şu an için Cerablus’u dışarıda bırakan U biçiminde bir yay izleyerek Kürt koridorunu oluşturan bir rota peşindeler” açıklamasını yaptı. Yeni rotaya göre PYD unsurları DAEŞ ile mücadele kisvesi altında kuzeyden güneye doğru ilerleyerek, Fırat Nehri’ni kesen Teşrin Barajı’na geçti. Şimdiki amaçları birkaç km uzaklıkta bulunan Münbiç’i ele geçirmek. PYD’nin daha sonra ise yeniden Kuzey’e ilerlemesi, ancak Cerablus’a değil, Afrin’e doğru yol alması bekleniyor. Ama örgüt, operasyonlardan sonra propagadasını ‘rota Cerablus’ şeklinde yapıyor.