BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,39
HABER /  POLİTİKA

Türkiye'den Osman Kavala çağrısı yapan ABD'ye tepki

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Osman Kavala'nın tutukluluğunun sonlandırılmasına ilişkin yaptığı açıklama ile ilgili, "Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez" dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Osman Kavala'nın tutukluluğunun sonlandırılmasına yönelik yaptığı açıklamaya ilişkin yöneltilen soruya yazılı cevap verdi.

Yapılan çağrının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını belirten Sözcü Aksoy, şunları kaydetti: "Osman Kavala hakkında devam eden bir yargı süreci mevcuttur. Bağımsız mahkemeler tarafından yürütülen bu sürece herkes saygı duymak zorundadır. Nitekim adı geçen hakkında geçtiğimiz Şubat ayında bir beraat kararı verilmiş olup, elde edilen yeni deliller çerçevesinde halihazırda başka bir suçtan tutuklu bulunmaktadır.

ABD Dışişleri Bakanlığı, iş insanı Osman Kavalı'nın tutukluluğuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'den 1000 gündür hüküm giymeden hapiste tutulan Osman Kavala'nın serbest bırakılması talep edildi.

Açıklamada Türkiye'ye 'uluslararası sorumlulukları' hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: "Bu hafta itibariyle Türk hayırsever ve sivil toplum lideri Osman Kavala hiçbir suçtan hüküm giymeden 1000 gününü hapiste geçirmiştir. ABD uluslararası sorumluluklara ve zorunluluklara saygı duymanın önemini hatırlatır. Türkiye'den adalet ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığına uymasını ve Osman Kavala'yı serbest bırakmasını, bu sırada davasının adil, şeffaf ve hızlı biçimde sonuçlanmasını istiyoruz."

''Hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez''
Konu FETÖ elebaşının ülkemize iadesine geldiğinde hukuki süreçleri bahane gösteren, keza, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'yı herhangi bir dava süreci başlamadan aylarca tutuklu tutanların ülkemizde devam eden bir davaya bu denli müdahalesi çelişkilidir. Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez."