BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'de tarım daha 'akıllı' olacak!

Tarım Bakanlığı yeni uygulamaya koyduğu TARBİL Projesiyle, tarım alanlarını sayısallaştırıyor.

Abone ol
Türkiye tarımda önemli adımlar atıyor! Son olarak TARBİL Projesi'ni hayata geçiren bakanlık, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile ilgili Antalya'da eğitim semineri düzenledi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı tarafından,  Bakanlık Genel Müdürlükleri, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile bağlı daire başkanlıkları ve İl Müdürlükleri personellerinin katılımıyla 12-16 Kasım 2012 tarihleri arasında Coğrafi Bilgi Sistemleri, Tarım İstatistikleri ve Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Eğitim Semineri Antalya’da gerçekleştirildi. 
 
CBS Daire Başkanı  Dr. İ. Hakan Erden tarafından yapılan açılış konuşması ile başlayan eğitim semineri Coğrafi Bilgi Sistemleri, İstatistik Veri Ağı ve Çiftlik Muhasebe Veri Ağı(ÇMVA) konularında detaylı bilgiler içeren sunumlarla devam etti.  

Eğitimde Başkanlık uzman personelinin yanı sıra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve İTÜ’den Yard. Doç. Dr. Berk Üstündağ’ında katılımlarıyla Uydu Görüntüsü İşleme ve Uzaktan Algılama konularının yaygınlaştırılması ve bunların Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) içerisinde kullanımı konularında bilgilendirmede bulunuldu. 
 
TARBİL kapsamında gerçekleştirilmiş olan “Tarım Parsellerinin Sayısallaştırılması” çalışması kapsamında; ayrı ayrı 14 Milyon Kadastro, 26 milyon Tarım Parselinin sayısallaştırıldığı, bu doğrultuda tarımsal planlamalarda, desteklerin kullandırılması ve doğruluğunun tespitinde, Tarım Bilgi Sistemi çalışmalarında artık “Tarım Parsellerinin” kullanılacağı belirtildi. Tarım Bilgi Sistemi içerisinde yer alması planlanan veritabanları ve var olup da revize edilecek veritabanları üzerinde duruldu. Parsel kayıt, hayvancılık bilgi sistemi ve karekod uygulamalarına değinildi

Tarımsal istatistiklerin önemi ile istatistiklerden bilgiye ulaşma, mekânsal ve sayısal verilerin birlikte kullanımı konularında bilgiler verildi. Ayrıca her ilde İstatistik Veri Ağı ve ÇMVA veri toplayıcılarıyla aktif toplantılar yapılarak yeni dönemde uygulanacak çalışmalar ve yol haritası anlatıldı. Ürün Konseyleri temsilcileri ile sorumlu oldukları ürünlerle ilgili genel politikalar ve İstatistiksel yaklaşımları konusunda ayrı toplantılar yapılarak görüşleri alındı.

Her yıl düzenlenecek olan eğitim seminerleri ile Bakanlık uzmanlarının, karşılıklı bilgi alışverişi ve sorunların dile getirilmesi ile Bakanlığımız Genel Müdürlükleri ve İl Müdürlükleri arasında doğru bilgi ve veri paylaşımı gerçekleştirilmesi planlanmış olup, eğitim etkin katılım ve başarı ile sonuçlanmıştır.