BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türkiye'de en fazla işsiz Çukurova'da

2009 Yılı Mersin Ekonomik Raporu'nda yer alan ve TÜİK verilerine dayandırılan kitapçıkta istihdamla ilgili verilere yer verildi.

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 'Hanehalkı İşgücü Anketi' sonuçlarına göre Adana ve Mersin'i kapsayan TR62 Bölgesi'nde kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus 80 bin kişi arttı.

Bölge, istatistiksel amaçlı bölge sınıflandırmasına göre oluşturulan 26 bölge arasında da yüzde 22'lik işsizlik oranıyla Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan '2009 Yılı Mersin Ekonomik Raporu'nda yer alan ve TÜİK verilerine dayandırılan kitapçıkta istihdamla ilgili verilere de yer verildi. TR62 Bölgesi'nde geride bıraktığımız 2009 yılında işgücüne katılım oranı bir önceki 2008 yılına göre 4.2 puanlık artış göstererek 51.6'ya ulaşırken, söz konusu artışın erkeklerin işgücüne katılımında yüzde 74.5, kadınlardaysa yüzde 29.2 oranında arttığı vurgulandı. Geçtiğimiz yıl istihdam edilenlerin sayısı bir
önceki yıla göre 53 bin kişi artarak 1 milyon 51 bin kişiye ulaşırken, , istihdamın cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde ise erkeklerde 12 bin kişi, kadınlarda da 41 bin kişi artış yaşandığı kaydedildi.

İŞSİZLİKTE ÇUKUROVA 26 BÖLGE ARASINDA İLK SIRADA YER ALIYOR

Söz konusu dönemde istihdam edilenlerin yüzde 29'unun tarım, yüzde 26'sının hizmetler, yüzde 24.3'ünün ticaret, yüzde 20.7'sinin de sanayi sektöründe iş başı yaptığı hatırlatıldı. 2008 yılına göre tarım sektöründeki istihdamın yüzde 23, ticaret sektöründe yüzde 7'lik artış gösterdiğine dikkat çekilirken, buna rağmen sanayi sektöründeki istihdamın yüzde 5, hizmetler sektöründeki istihdamın da yüzde 3 oranında gerilediği vurgulandı. Adana ve Mersin'i kapsayan bölgenin istatistiksel amaçlı bölge sınıflaması Düzey 2'de yer alan 26 adet bölge içerisinde 2008 yılında yüzde 16.8'lik işsizlik oranıyla 2. sırada yer aldığı hatırlatılırken, 2009 yılında söz konusu oran 5.2 puanlık artışla yüzde 22 seviyesine ulaşıldığı ve bölgenin 1. sıraya yükseldiği açıklandı. 2009 yılında TR62 Bölgesi'nde kadınların işsizlik oranı önceki yıla göre 4.8 puan artarak yüzde 26.1 seviyesine ulaşırken, erkeklerin işsizlik oranının ise 5 puan artarak yüzde 20.3 olduğu belirtildi.

ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ OLARAK ÇALIŞAN KADIN İSTİHDAMI ARTTI

Ekonomik Rapor'da yer alan bilgilere göre Adana ve Mersin'in bulunduğu bölgede 2009 yılında istihdam edilenlerin yüzde 29'unu kapsayan tarım sektöründeki istihdam edilenlerin yüzde 38'ini işveren ve kendi hesabına çalışanlar oluştururken, yüzde 33'ünü ücretsiz aile işçisi ve yüzde 29'unu da ücretli, maaşlı ve yevmiyeli çalışanlar oluşturdu. 2008 yılına göre tarım sektöründe en fazla istihdam artışının ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlarda olduğu yorumu yapılırken, belirtilen dönemde istihdamın
yüzde 71'ine sahip olan tarım dışı sektörlerdeyse istihdamın yüzde 74'ünü ücretli, maaşlı ve yevmiyeli çalışanlar oluşturdu, yüzde 22'sini işveren ve kendi hesabına çalışanlar ve yüzde 4'ünü ücretsiz aile işçileri oluşturdu. 2008 yılına tarım dışı sektörlerde ücretli, maaşlı ve yevmiyeli çalışanlarla işveren ve kendi hesabına çalışanların sayısında azalma, ücretsiz aile işçisi sayısında ise artış olduğu ifade edildi.

ÜNİVERSİTELİLERİN İSTİHDAMI YERİNDE SAYDI

TR62 Bölgesi'nde 2008 ile 2009 yılları karşılaştırıldığında ücretli, maaşlı ve yevmiyeli çalışanlarda azalış olduğu, işveren ve kendi hesabına çalışanlarda değişim olmadığı, ücretsiz aile işçisi olarak çalışanların payının arttığı vurgulandı. 2009 yılında söz konusu bölgede eğitim durumuna göre istihdamın dağılımına bakıldığında ise istihdam edilenlerin yüzde 62'sini lise altı eğitimli, yüzde 21'ini ortaöğretim, yüzde 12'sini üniversite, yüksek lisans ve doktora yapanlar oluştururken, geriye kalan yüzde 5'inin ise okuryazar olmayanların oluşturduğu bilgisi verildi. 2008 yılına göre üniversite, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim sahibi olanlar hariç diğer tüm eğitim seviyelerinde istihdamın arttığı kaydedildi.

MERSİN'DE İŞSİZLİK BAŞVURUSU YAPANLARIN SAYISI YÜZDE 83 ARTTI

2009 yılında Mersin'in işgücü piyasasıyla ilgili bilgilerin de yer verildiği raporda; belirtilen dönemdeki iş başvurusunda bulunanların sayısının, özellikle yılın son çeyreğinde hız kazandığı ve önceki yıla göre yüzde 83'lük bir artış gösterdiği vurgulandı. Açık iş sayısı ve işe yerleştirmelerin yılın ikinci yarısından, işsizlik ödeneğine başvurularda ise yılın son çeyreğinden itibaren yavaşlama eğilimine girdiği yorumu yapıldı. İşgücü göstergelerinin Türkiye geneliyle de karşılaştırıldığı raporda;
Mersin'deki iş başvurusunda bulunanlar ve işe yerleştirilenlerin sayısındaki artışın Türkiye'deki artışın üzerinde olmasına karşın, açık iş sayısında yaşanan düşüşün Türkiye geneline göre daha fazla olduğu ve işsizlik ödeneğine başvurulardaki artışın da ülke genelinin üzerinde yer aldığı belirtildi.