BIST 9.916
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.445,14
HABER /  EKONOMİ

Türkiye önümüzdeki yıllarda bizi geçer

Avustralya'nın İstanbul Başkonsolosu Pasqualino Strangis, Türkiye ekonomisinin yükselişini böyle değerlendirdi.

Abone ol

Avustralya'nın İstanbul Başkonsolosu Pasqualino Strangis, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine inandıklarını söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) meclis toplantısında konuşan Strangis, Türkiye'nin ekonomisinin oldukça iyi düzeyde ilerlediğini belirterek, Türk lirasının değerinin arttığını kaydetti.

Türkiye'deki bu gelişmelere karşın, diğer ülkelerde ekonomik krizin devam ettiğini dile getiren Strangis, ''Avustralya, dünyanın 14. büyük ekonomisine sahip. Ülkenizin verilerinden anladığıma göre, Türkiye de dünyanın 17. büyük ekonomisi. Türkiye'nin potansiyeli ve iç pazarınızdaki taleplerden dolayı, muhtemelen önümüzdeki yıllarda bizi geçeceğine inanıyoruz'' şeklinde konuştu

Strangis, özellikle hükümetin, 2023 planı kapsamında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini başarabileceğine inandığını vurgulayarak, bu konuda kendilerinin de ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Türk yatırımcıların son yıllarda Avustralya'daki alt yapı ve inşaat sektörüne olan ilgisinin arttığına dikkati çeken Strangis, Papua Yeni Gine ve Güney Doğu Asya Bölgeleri'nde, Türk firmalarının büyük işler yaptığını ve bu durumun örnek teşkil ettiğini bildirdi.

Strangis, Kocaeli'nin Avustralya'yla ticaret ilişkilerinin daha yoğun olabileceğine vurgu yaparak, Kocaelili firmaların Avustralya'da inşaat, alt yapı, lojistik, hayvancılık ve eğitim sektörlerine yatırım yapılabileceğini kaydetti.

MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE İYİ İLİŞKİLER YAŞANABİLİR

Avustralya'nın uzmanlık alanlarının liman ve demiryolu işletmeciliği ile ileri düzeyde teknoloji gerektiren bütün mühendislik dalları olduğuna işaret eden Strangis, iki ülke arasında madencilik sektöründe oldukça iyi ilişkiler yaşanabileceğini söyledi.

Strangis, mayıs ayında Avustralya'dan iş adamlarının Türkiye'ye iş toplantıları yapmak için geleceğini ifade ederek, ''Madencilik sektörü, Avustralya'nın en güçlü olduğu sektörlerin başında geliyor. Biz bu konuda dünya lideri olabiliriz. Bizim ikili ilişkiler geliştirmek istediğimiz alanlarda birisi de lojistik olabilir. Çıkarılan madenlerin transferi konusunda iş birliği geliştirebiliriz'' diye konuştu.

Türkiye'nin, savunma sanayisini geliştirmeye çalıştığını, ithalattan daha çok ihracata yönelik üretimler gerçekleştirmeyi hedeflediğine dikkati çeken Strangis, savunma sanayisinde yazılımların geliştirilmesi konusunda uzman olan Avustralyalı firmaların bu konuda işbirliği yapılabileceğini belirtti.