BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İngiliz muhalefetinde 'kardeş kavgası' sona erdi

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin liderliği için kardeşine karşı mücadeleyi kaybeden David Miliband milletvekilliğinden istifa etti.

Abone ol

İngiltere'de bir zamanlar geleceğin başbakanı gözüyle bakılan David Miliband milletvekilliğini bıraktı.

Miliband bugün yaptığı açıklamada, New York'a taşınarak Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin başına geçeceğini bildirdi.

Eşi Amerikalı olan ve ABD'den iki çocuk evlat edinmiş bulunan Miliband, bu kararın özel hayatıyla iş hayatını birleştireceğini söyledi.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin en parlak isimleri arasında sayılan eski Dışişleri Bakanı David Miliband, partide de güçlü bir konumdaydı.

Ancak 2010 yılında parti liderliğini kardeşi Ed Miliband'e kaptırdı.

David Miliband, Tony Blair'den sonra Gordon Brown'a karşı adaylığını koyması için yapılan çağrıları reddetmişti.

Brown ayrıldıktan sonra ise sürpriz bir şekilde karşısına aday olarak çıkan kardeşine yenildi.

İki kardeş arasında çekişmeli geçen liderlik mücadelesi, Ed Miliband'in kılpayı zaferi ile sonuçlanırken, aile içinde de gerginlik yarattı.

'Kızıl Ed' olarak tanınan Ed Miliband'in kazanmasında uzlaştırıcı bir aday olarak ortaya çıkması ve sendikalardan aldığı destek etkili olmuştu.

David Miliband o zamandan bu yana politikada aktif rol oynayıp oynamamakta tereddütlü davrandı.

Independent gazetesinin haberine göre, İşçi Partisi içindeki birçok kişi David Miliband'in 2015 genel seçiminden önce gölge bakanlar kuruluna dönmesini umuyordu.

David Miliband'in milletvekilliğinden istifasıyla boşalan South Shields bölgesinin parlamentodaki yeni temsilcisini belirlemek için muhtemelen Mayıs ayında ara seçime gidilecek.

David Miliband'in 47 yaşında milletvekilliğinden ayrılmasının İşçi Partisi'nde farklı tepkilere yol açacağı belirtiliyor.

Blair yanlılarının iktidar umudu olarak gördükleri Miliband'ın ayrılmasını üzüntüyle karşılayacakları, bazılarının ise seçimler tekrar yaklaşırken, gözlerin tekrar David'e dönmesi önleneceği için Ed Miliband yanlılarının rahatlayacağı yorumu yapılıyor.

Kardeşiyle arasındaki mücadeleyi her gün tekrarlanan bir ''pembe diziye'' benzeten David Miliband ise, İşçi Partisi'nin iktidara dönmesini 'hâlâ büyük bir tutkuyla istediğini' ve kardeşinin bunu mümkün kılacağını söyledi.

Ed Miliband de geçmişte zor günler yaşadıklarını, ancak zamanla yaraların kapandığını söyleyerek, "İngiliz siyaseti David'in gitmesiyle yoksullaştı" dedi.