BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.436,94
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Iraka nota verdi

Türkiye Barzani'nin açıklamalarınddan sonra harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı bugün Irak'a nota verdi.

Abone ol

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani’nin “Türkiye Kerkük’e karışırsa biz de Diyarbakır’a karışırız” sözlerine ilişkin, Dışişleri Bakanlığı'nın bugün Irak'a ''bu alanda ve özellikle terörle mücadele konusunda sorumluluklarını hatırlatan bir nota verdiğini'' söyledi.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine Irak ve terörle mücadele konuları damgasını vurdu.
 
Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani’nin “Türkiye Kerkük’e karışırsa biz de Diyarbakır’a karışırız” sözlerini değerlendirdi.
 
Bakanlar Kurulu olarak Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının tam olarak arkasında olduklarını belirten, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın bugün Irak’a sorumluluklarını hatırlatan bir nota verdiğini söyledi.
 
Türkiye Irak ile neden ilgileniyor?
 
“Biz Irak’ın zenginliğini dikkate alalarak Irak meselesi ile ilgilenmiyoruz. Irak meselesine etnik bakımdan da bakmıyoruz” diyen Bakan Çiçek, Irak’ta savaşa girilmemesine karşın Irak’ta yaşamlarını kabeden Türk vatandaşlarına ve Irak’tan beslenen terörün Türkiye’ye verdiği zararı hatırlattı.
 
Konunun yarınki Milli Güvenli Kurulu’nda da gündeme geleceğini aktaran Çiçek, Kuzey Irak kaynaklı teröre karşı, Türkiye’nin kendi imkanlarıyla ne tedbir alması gerekiyorsa alacağını vurguladı.
 
“Irak’ta olan olay ve açıklamaların Türkiye’yi rahatsız ettiğini” belirten Çiçek, Irak kaynaklı terör konusunda “Kendi milli hudutlarımız içerisinde güvenliği sağlamak için Irak’taki mesele ile ilgileniyoruz ve ilgilenmeye de devam edeceğiz” sözlerini kullandı.

Erdoğan: "Bedeli onlar için ağır olur"
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız'' diyen Mesud Barzani'ye, ''Barzani haddine tecavüz etmiştir, haddini aşmıştır. Bu ifadelerle kendini tatmin ediyorsa onu bilemem. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu tür tatminlere ihtiyacı yok'' yanıtını verdi.
 
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin son sözleri tepkiyle karşılandı.
 
Başbakan Erdoğan, "Daha önce kendisine 'medya üzerinden konuşmasak çok isabetli olur' demiştim. Kendilerine bazı şeyler izah ettim ama görünen o ki, bu sözlerinde yine duramadılar, duramayacaklar" dedi.
 
"Ben şunu tavsiye ederim: Altından kalkamayacakları sözler söylemesinler" diyen Erdoğan, "Yerlerini, konumlarını çok iyi tespit etmeleri gerekiyor. Bu sözlerin altında ezilirler" ifadesini kullandı.

Türkiye ile "sınırdaş" olan Kuzey Irak'ın attığı bu adımlarla çok ciddi yanlışlar yaptığını kaydeden Başbakan, "Bedeli onlar için ağır olur. Biz bir devletiz. Tarihi asırlara dayanan bir devletiz. Bırakın Kuzey Irak'ı, Bağdat'a kadar nasıl bir tarih geçirmişiz. Bu ifadeleri kullanırken çok dikkatli kullanmak lazım" dedi.
 
Erdoğan, Barzani'nin bu sözlerle "haddine tecavüz ettiğini ve haddini aştığı"nı söyleyerek, "Bu ifadelerle kendini tatmin ediyorsa onu bilemem. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu tür tatminlere ihtiyacı yok. Bu sözlerin altında kalmamaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Barzani ne demişti?
 
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, 7 Nisan'da Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuş, ''Eğer Türkiye Kerkük'e müdahale ederse, biz de Diyarbakır ve Türkiye'deki diğer kentlerle ilgili işlere müdahale ederiz'' demişti.
 
El Arabiya televizyonuna konuşan Barzani, "Türklerin Kerkük'e müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Kerkük tarihsel ve coğrafi olarak Kürt kimliğine sahip bir Irak kentidir. Tüm gerçekler Kerkük'ün Irak Kürdistanı'na ait olduğunu ispatlamaktadır" diye konuşmuştu.
 
"Türkiye'yi tehdit mi ediyorsunuz?" sorusuna ise Barzani, "Türkiye müdahale ederse neler olacağını söylüyorum" diye yanıt vermişti.