BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye Afrika için harekete geçti

Türkiye Afrika'daki açlık görüntüleri için harekete geçti. İlk çağrı Dışişleri Bakanı Davtoğlu'ndan

Abone ol

Afrika'daki açlık Türkiye'yi harekete geçirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika'daki açlık dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırdığını söyledi.

Davutoğlu, cuma namazını kıldığı Balgat'taki Barbaros Camii çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Afrika gezisinin ne zaman olacağının kesinleşip kesinleşmediğini sorması üzerine Davutoğlu, hazırlıkları sürdürdüklerini, Etiyopya ve Güney Afrika'ya planlanmış bir ziyaretleri olduğunu, bu ziyarete Kenya ve bazı ülkelerin eklenebileceğini ifade etti.

Bu kararı Milli Güvenlik Kurulu takvimine paralel olarak alacaklarını ifade eden Davutoğlu, "ayın onbeşinden sonra yirmisi civarında bir tarihte" geziyi yapacaklarını kaydetti.

İSLAMOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, "Bu arada dün, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir görüşmem oldu. İslam Konferansı Örgütü'nü Türkiye olarak acil bir toplantıya çağırdık, Afrika'daki açlık dolayısıyla. Özellikle yürütme kurulu çerçevesinde, ya İstanbul'da ya Cidde'de. Ama İslam Konferansı Örgütü'nün acilen devreye girmesini istiyoruz. Diğer çalışmalarımız Diyanet İşleri Başkanlığımız, TİKA, Kızılay ve diğer kurumlarımızla zaten sürüyor. Dün Sağlık Bakanımız ile de görüşme gerçekleştirdik. Sağlık açısından yapılacak faaliyetlerle ilgili. İnşallah bütün bunları gözeterek, Afrika'daki kardeşlerimizin Ramazan'daki ihtiyaçlarını karşılamaya büyük bir özen gösteririz, çaba gösteririz."

FAO'DAN DA ÇAĞRI

Bu arada BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de, kuraklık ve kıtlığın pençesindeki Afrika Boynuzu'na acilen büyük çaplı yardımda bulunulması çağrısı yaptı.

FAO, kıtlığın Somali'nin güneyinde 3 bölgeyi daha vurduğunu, 4-6 haftada güneydeki diğer bölgelere yayılabileceğini ve en az aralık ayına kadar durumun bu şekilde devam edebileceğini belirtti.

Kıtlık ve kuraklığın Somali, Cibuti, Etiyopya ve Kenya'da yaklaşık 12,4 milyonun hayatını tehdit ettiği vurgulandı.

Afrika Boynuzu'ndaki krizin, bugün dünyadaki en vahim gıda krizi olduğuna dikkat çekildi.