BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL

İşte kritik YAŞ kararlarının şifreleri

Kritik YAŞ bitti ama tartışmaları sürüyor. Hürriyet yazarı Sedat Ergin YAŞ zirvesinin şifrelerini çözdü

Abone ol

TSK komutasının emeklilik kararı ve Başbakan Erdoğan'ın tek başına başkanlık ettiği toplantı ile tarihe geçen kritik YAŞ bitti ama tartışmaları sürüyor.

Tutuklu komutanların durumlarının dondurulma kararıyla dikkat çeken YAŞ kararlarının  şifresini Hürriyet yazarı Sedat Ergin çözdü.

Ergin'e göre tutuklu askerlerle ilgili erteleme ile kriz çözülmedi, sadece bir yıl uzatıldı. YAŞ'ın sonuçlarını masaya yatıran Ergin'in tespitleri şöyle:

YAŞ'IN SEMBOLİZMİ: Bu yılki YAŞ, sivil-asker ilişkilerinde sivil otoritenin ağırlığını daha çok hissettirerek karasularını genişlettiği bir toplantı olarak hatırlanacak.

NORMALLEŞMEYE DOĞRU: Maruz kaldıkları uygulamalar nedeniyle astlarına haksızlık yapıldığını düşünen en tepedeki 4 komutanın geçmişte yaşanan sayısız örneğin aksine çatışma yerine bu kez istifa müessesesini işletmesi Türkiye'de sivilleşmenin bir başka tezahürüdür.

HÜKÜMETTEN ESNEKLİK: TSK Personel Kanununa göre tutuklu olup terfi sırası gelenlerin terfilerinin yapılamayacağı ama rütbelerinde uzatma alıp beklemelerine kısıtlama getirmiyor. Hükümetin 4 yılını tamamlamış olan tutuklu generalleri emekliye sevk etmek istediği biliniyordu. Ancak bulunan uzatma formülü, hükümetin pozisyonunu önemli ölçüde esnekleştirdiğini gösterdi. Erdoğan'ın 4 yıl süreyle mesai yapacağı yeni Genelkurmay Başkanı Özel'in başlangıç döneminde elini kuvvetlendirmek istediği varsayılabilir.

YENİ KRİZLER UFUKTA: Uzatma formülü, aynı sorunun önümüzdeki yıl yeniden patlak vermesi olasılığını ortadan kaldırmıyor. Açıklamalara göre, terfi sırası gelen generaller ve kurmay albaylar için rütbelerinde -bir kez olmak üzere- uzatma verilmiştir. Oysa yasada üç kez uzatmaya engel bir durum yok.

İKİNCİ UZATMAYA EMSAL: Ayrıca, önümüzdeki yıl YAŞ'ta rütbelerinde 4 yılını doldurup terfi sırası ilk kez gelecek ikinci parti tutuklu generallerin durumu gündeme gelecek. Bu durumdakilere örnek olarak rütbelerinde 4 yılı 2012'de tamamlayacak olan Kara Kuvvetleri'nden Korgeneral Yurdaer Olcan, Deniz Kuvvetleri'nden Koramiral Kadir Sağdıç ve Hava Kuvvetleri'nden Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş gösterilebilir. Balyoz davası 2012 Ağustos ayına kadar sonuçlanmadığı takdirde (-ki imkânsız gözüküyor) uzatmanın bu generallere de teşmil edilmesi gerekecektir. Sonuçta her halükârda 2012 YAŞ'ının da türbülansa aday olduğunu tahmin etmek hata olmaz.

EKSİK REKABET ORTAMI: Bu yılki YAŞ'ın önemli bir yönü, özellikle Deniz ve Kara Kuvvetleri'ndeki terfilerin ya rekabetsiz ya da eksik rekabet koşullarında gerçekleşmiş olması. Balyoz davası olmasaydı, Deniz Kuvvetleri'nde boşalan tek oramirallik kadrosu için Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile Güney Deniz Saha Komutanı Oramiral Nusret Güner arasında rekabet yaşanacaktı. Oysa Otuzbiroğlu tutuklu olduğu için, Koramiral Güner, YAŞ'ta bir üst rütbeye yarışma olmadan otomatik olarak çıkmıştır.

Hava Kuvvetlerinde de boşalan orgenerallik kadrosu için yarış Korgeneral Korcan Polatsü, Korgeneral Ziya Güler ve Korgeneral Mehmet Erten arasında geçecekti. Oysa Polatsü ve Güler Balyoz'dan tutuklu oldukları için Erten tek başına orgeneralliğe çıkabilmiştir.

DENİZ VE HAVA'DA HESAPLAR BOZULDU: Bu haliyle özellikle Deniz ve Hava'da bütün hesapların altüst olduğunu, böyle devam ederse pek çok devrenin birincilerinin yukarı doğru terfilerinin önünün kapanması gibi durumların yaşanacağını söyleyebiliriz; zaten yaşanmaktadır da...

DÜĞÜM DAVANIN SEYRİ: Burada her şey Balyoz davasının seyrine ve nasıl sonuçlanacağına bağlı. Yargılama sonunda sanıkların tümünün mahkûm olması burada ortaya çıkabilecek riskleri tümden sıfırlar. Ama mahkeme ya da temyiz aşamasında beraat edenler olduğu takdirde, onlar açısından telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkabilir.